ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја је данас у Медвеђи учествовао у раду трибине о слободи приступа информацијама коју су организовали Регионална информативна агенција ЈУГпрес и Центар за демократију и развој југа Србије. Повереник Родољуб Шабић је представницима локалних власти општина Пчињског округа и представницима медија говорио о резултатима и проблемима у примени Закона о слободном приступу информацијама.

Говорећи о значају овог закона Повереник Родољуб Шабић је посебно нагласио:

„За све, а посебно за неразвијене општине у Србији, веома је важно да се  обезбеди привредни раст, развој и запошљавање. Међутим, подједнако је важно да се  истовремено обезбеђује и остваривање вишег нивоа људских права, укључујући свакако и право на слободан приступ информацијама.

Јавност рада и прегледност пословања власти, посебно доступност информација о располагању материјалним ресурсима и буџетским средствима су најбољи начин да се обезбеде претпоставке за демократску контролу власти, обнову ауторитета органа власти и ефикасну борбу против корупције.

За општине југа Србије које су се, уз друге проблеме, суочиле и са проблемом озбиљно пољуљаних међунационалних односа, слободан приступ информацијама о раду власти може имати и посебан, додатни значај. Стварање услова за остваривање овог права је прави начин да се покаже да се власт врши у интересу свих грађана без обзира на националну припадност, а самим тим и за успостављање неопходног међусобног поверења“.