ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић је данас у Медија центру у Београду, учествовао у раду скупа посвећеног презентацији модела Закона о класификацији тајних података и Закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама.

Повереник Родољуб Шабић који је у раду скупа учествовао као члан експертске групе за израду наведених модела закона је поред осталог изјавио:

„За квалитетну примену Закона о слободном приступу информацијама одсуство на демократским стандардима заснованих комплементарних закона, представља велики проблем. Више пута сам указивао на потребу доношења таквих закона, а пре свега Закона о класификацији тајних података, Закона о заштити података о личности и Закона о поступању са досијеима тајних служби.

Посебно, не би смели игнорисати чињеницу да смо једна од последњих земаља Европе која нема Закона о класификацији тајних података, која уместо њега има мноштво закона и других прописа заснованих на одавно превазиђеним правним стандардима, анахроних и често међусобно контрадикторних.

Доношење савременог Закона о класификацији тајних података, није само ствар апстрактне потребе увођења реда у овој области, већ и ствар врло конкретних разлога. Такав закон је нужна претпоставка за нормалну комуникацију са земљама које су чланице интеграција чији део желимо да будемо. Уз то, при постојећем стању ствари, константно је отворена могућност да се без јасних критеријума, готово произвољно покушава ограничити приступ јавности различитим информацијама. То, наравно, отвара могућност да се иза формално поверљивог статуса крију и потпуно нелегитимни интереси, од слепог традиционализма и конзерватизма, преко неспособности и одсуства резултата до злоупотреба, криминала и корупције. Мислим да је сувишно коментарисати колико је важно да се та могућност елиминише, или бар битно смањи.“