ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Одбор за културу и информисање Народне скупштине РС разматрао је и једногласно подржао Извештај о примени Закона о слободном приступу информацијама, који је Народној скупштини доставио Повереник за информације од јавног значаја.  

С тим у вези Повереник за информације Родољуб Шабић, изјавио је следеће:

„Задовољан сам што је матични одбор Народне скупштине у потпуности подржао Извештај о примени закона као и препоруке за побољшање стања у области приступа информацијама које сам предложио.

По свом значају три од тих препорука  посебно се издвајају.

Прво, препорука да се  што пре донесу неки закони који су комплементарни Закону о слободном приступу информацијама. Закон о класификацији (тајних) података и Закон о заштити података личности, усклађени са демократским европским стандардима, значајно би допринели квалитетнијем остваривању слободе приступа информацијама. Поред ова два закона, чије усвајање је приоритетно, немали практичан а велики принципијелан значај имало би и усвајање Закона о поступању са досијеима тајних служби.

Друго, препорука да Влада Србије и њена надлежна министарства без одлагања активирају механизам одговорности за прекршиоце закона и механизам принудног обезбеђења извршења одлука Повереника за информације.

Треће, препорука да се на глобалном државном нивоу осмисли, организује и спроведе одговарајући програм обуке одговорних у органима власти ради оспособљавања за тумачење и примену Закона о слободном приступу информацијама у складу са афирмисаним демократским стандардима.

Надам се да ће потпуна подршка Одбора за културу и информисање овај пут обезбедити адекватну реакцију одговорних, пре свега из извршне власти. Надам се да се неће догодити, као прошле године, када је такође одбор једногласно подржао Извештај Повереника, да те толико потребне реакције изостану. Верујем да би реализацијом горе наведених препорука битно допринели квалитетнијој примени закона и самим тим остварили вредне резултате на плану бољег, демократским стандардима примеренијег односа власти и јавности, али и на плану сузбијања злоупотреба и корупције.“