ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић и Хина Јилани Специјални представник Генералног секретара Уједињених нација за заштитнике људских права разговарали су данас у Београду.  

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић, изјавио је следеће:

„Предмет интересовања г-ђе Јилани била су бројна питања у вези са уређењем, остваривањем и заштитом људских права код нас, почевши од стања законских, односно нормативних претпоставки за остваривање и унапређење људских права, преко односа органа власти са субјектима из невладиног сектора и сарадње и заштите, па до нивоа обучености државних службеника за примену демократских стандарда у домену људских права.

Посебна тема разговора били су резултати и проблеми у вези са остваривањем слободе приступа информацијама у поседу власти. Г-ђу Јилани занимале су све релевантне информације о томе, а веома позитивно је оценила активности Повереника за информације и његове Службе. Надам се да информације које је добила, могу допринети да извештај, односно оцене Специјалног представника и одговарајуће препоруке, по нас буду повољнији.

Иначе, посета Специјалног представника Генералног секретара УН је последица отвореног позива који је наша земља упутила УН у оквиру сарадње на специјалним процедурама за надгледање и заштиту људских права. Овај отворен позив, још у време кад је упућен, је сам по себи оцењен као добра потврда  спремности наше земље да ради на остваривању и унапређењу људских права. Утолико пре је веома важно да и извештај Специјалног представника Генералног секретара УН потврди конкретне резултате на том плану.“