ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поверенику за информације од јавног значаја последњих дана се обраћао већи број представника медија и грађана интересујући се за проблеме  у вези са приступом информацијама садржаним у уговору о продаји  РТБ Бор румунској компанији КУПРОМ.

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио следеће:

„Закон о слободном приступу информацијама под информацијом од јавног значаја подразумева сваку информацију којом располаже орган јавне власти, која је настала у раду или у вези са радом органа јавне власти, која је садржана у одређеном документу и односи се на оно о чему јавност има оправдани интерес да зна.

Уговор о приватизацији РТБ Бор предстаља документ који се у свему уклапа у цитирану дефиницију. Осим тога његов је предмет изузетно, вишеструко важан ресурс. Имајући у виду вредност овог правног посла као и његов егзистенцијални значај за велики број наших грађана, потпуно је неспорно право јавности да има све информације о њему, а сваки неспоразум с тим у вези је непотребан и штетан.

Тим поводом данас сам разговарао са ресорним министром г-дином Предрагом Бубалом и обавестио га о мојим ставовима у односу на ово питање. Министар је потврдио сагласност у погледу права јавности на приступ информацијама садржаним у уговору о продаји РТБ Бор и да то за њега никад није било спорно. С тим у складу у току сутрашњег дана министарство и Агенција за приватизацију ће организовати састанак на коме ће целокупан уговор и све информације у вези са отвореним питањима бити стављене на располагање представницима синдиката, али и целој јавности, будући да ће бити омогућено присуство представницима медија, укључујући наравно и електронске.“