ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и Мисија ОЕБС-а у Србији и Црној Гори окончали су и другу фазу заједничког пројекта који је посвећен обуци кадрова запослених у органима власти на локалном нивоу за примену Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

 

Јуче одржани семинар у Прокупљу био је последњи у ланцу семинара који су у оквиру пројекта одржани и у Нишу, Крушевцу, Краљеву, Новом Саду, Крагујевцу, Панчеву, Ужицу, Смедереву и Јагодини.         

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић је изјавио следеће:

„Пројектом је обухваћено десет округа у Србији. Радило се, дакле, са великим бројем кадрова из органа власти у готово 70 општина.

Овакве и сличне активности на едукацији кадрова нужно је наставити, јер је сасвим извесно да ниво знања кадрова у органима власти не омогућава квалитетну примену закона. У прилогу оваквој оцени говоре озбиљни пропусти органа власти видљиви како са становишта процедуре, тако и са становишта извршавања обавеза од стране органа власти.

Сви органи власти морали би да воде рачуна о томе да је законом изричито предвиђена њихова обавеза да обезбеде потребан ниво знања кадрова, односно да спроводе одговарајућу обуку. Нажалост, до сада, осим мера које предузима Повереник, у оквиру овог пројекта као и других сличних пројеката реализованих у сарадњи са субјектима из невладиних сектора, други државни органи су предузимали јако мало, односно готово ништа. Такво стање, наравно, морамо променити.“