НасловнаСаопштења и актуелностиЛИЧНИ ПОДАТАК КАКАВ ЈЕ "Ф" ДИЈАГНОЗА - ПРЕДМЕТ ОБРАДЕ ОД СТРАНЕ ПОЛИЦИЈЕ?!
четвртак, 13 април 2017 12:09
Штампа

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренуо је на основу члана 54 став 2 Закона о заштити података о личности поступак надзора над применом тог закона од стране Минитарства унутрашњих послова.

Поступак је покренут поводом обраћања здравствене установе од које је полицијска управа њеног града затражила да достави личне податке грађана који се лече по основу здравствене шифре "Ф". У акту полицијске управе којим се подаци захтевају наведено је да су потребни "како би се могло поступити по Упутству о начину организације и вршењу унутрашњих послова на безбедносном сектору, и како би се на адекватан начин ажурирао досије сектора".

Повереник оцењује да је наведена обрада података о личности грађана најблаже речено екстремно проблематична и са становишта сврхе и сразмере, и поготово са становишта допуштености, односно законитости.

"Ф" дијагноза обухвата велики број, неколико стотина болести или девијација духа и свести, (нпр. Алцхајмерова и Паркинсонова болест, шизофренија, депресија, маније, фобије али и хипохондрије, реакције на стрес, проблеми везани за конзумирање алкохола и никотина, поремећаји храњења, булимија и анорексија, ноћне море и страхови, месечарење, недостатак сексуалне жеље, транссексуализам...), дакле, података од којих је за велику већину тешко и претпоставити смисао и сврху односно сразмеру обраде од стране полиције.

А независно од сврхе и смисла извесно је да се обрада података о личности уопште, а поготово нарочито осетљивих података, као што су медицински не може заснивати на подзаконском акту, као што је упутство. Обрада података о личности ваљан правни основ може имати само у закону, а у конкретном случају обрада података не само да нема основ у неком закону већ је директно супротно одредбама неколико закона - Закона о заштити података о личности, Закона о правима пацијената, Закона о заштити особа са менталним сметњама.

У складу са наведеним, Повереник је од МУП-а захтевао да му у року од 8 дана достави предметно Упутство о начину организације и вршења унутрашњих послова на безбедносном сектору, као и одговоре на следећа питања:

- по ком правном основу се врши наведено прикупљање података о личности грађана;

- у коју сврху се врши наведено прикупљање података о личности грађана;

- да ли се наведено прикупљање података о личности грађана врши и на територији других полицијских управа;

- да ли, с обзиром да се тражи ажурирање, досијеи безбедносних сектора МУП, већ садрже предметне податке о личности грађана.

По окончању надзора Повереник ће, о резултатима надзора као и мерама које ће предузети, као и обично обавестити јавност.

model-zakona-baner-cir

Статистика

  • Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности

    на дан 31.10.2017.

    У ПРОЦЕДУРИ: 4.186

    ОБРАЂЕНО: 56.291

    Опширније...

centralni-registar-baner-cir


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka-cir
novi zup cir
АДРЕСАР 
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР

О Централном регистру
Претрага Централног регистра
КОНТАКТ

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности
Булевар краља Александра 15, Београд 11000
Тел: +381 11 3408 900     Факс: +381 11 3343 379
Емаил: office@poverenik.rs