Повереник Милан Мариновић и помоћница генералног секретара Славољупка Павловић, присуствовали су јуче састанку Светске банке, поводом њихове Иницијативе за унапређење транспарентности и одговорности у Србији. Повереник Милан Мариновић је изабран за члана Организационог комитета а Славољупка Павловић за његовог заменика.

Поводом информација које су се појавиле у јавности, у вези са видео надзором, инсталираним у објекту тржног центра, а који је, према истим наводима, угрозио приватност посетилаца трговинских радњи, на тај начин што камере снимају особе које се налазе у кабинама за пресвлачење, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности ће отворити поступак надзора ради утврђивања релевантних чињеница. О исходу надзора јавност ће бити благовремено обавештена.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности учествовао је данас на online регионалној конференцији под називом „Иницијатива 2017“. Конференција је одржана на иницијативу Повереника за информације Републике Словеније на тему заштите података о личности за време пандемије проузроковане вирусом САРС-ЦоВ-2, изазовима и проблемима у раду и размени искуства свих учесника. На конференцији је закључено да су све земље из региона имале исте проблеме и да су основна људска права била угрожена у време пандемије.

Troms konferencijaДанас је у Палати Србије, у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Канцеларије Савета Европе у Београду, одржана свечана конференција поводом Конвенције Савета Европе о приступу службеним документима (ЦЕТС бр. 205), познатој под називом Тромсо конвенција, са освртом на тренутну ситуацију у Србији.

„Тромсо конвенција је први и најважнији међународни документ који је донео Савет Европе, а односи се на приступ информацијама од јавног значаја у поседу органа власти. Иако важећи Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја садржи одредбе које дају већа овлашћења у остваривању овог права, неопходно је да се учини још и тај један корак да Република Србија ратификује и Тромсо конвенцију, као најзначајнији документ који уређује ову област“, нагласио је повереник Милан Мариновић.

Menadzeri zzpl Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и декан Факултета безбедности Универзитета у Београду данас су, у Клубу посланика у Београду, уручили сертификате првој генерацији студената, који су завршили кратак програм студија „Обука менаџера за заштиту података о личности“.

Кратак програм студија је јединствен образовни програм у Србији који омогућава стручно оспособљавање лица за заштиту података о личности, у складу са прописима и међународним и домаћим стандардима, након чега студенти добијају звање менаџера заштите података о личности.

Проф. др Владимир Цветковић, декан Факултета безбедности, истакао је да се ова врста студијског програма први пут организује у окриљу Београдског универзитета, и да је то пионирски подухват за ;њихов факултет. Нагласио је и да им је циљ да привуку полазнике из земље али и региона, како би допринели ширењу и јачању безбедносне културе у области заштите података о личности.

 Портал отворених података

Збирни месечни статистички
подаци
 у области доступности
информацијама
 и заштите
података
 о личности

на дан 31.5.2021.
У ПРОЦЕДУРИ: 3.512
ОБРАЂЕНО: 101.066

Опширније...