ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Initiativa 2020 

На састанку Иницијативе 2020. истакнута је неопходност постојања самосталних и независних државних органа и обезбеђивање њиховог несметаног рада

Друга регионална Конференција Иницијативе 2020, удружења које окупља независне органе из земаља региона које се баве заштитом права на приступ информацијама од јавног значаја, одржана је на Бледу од 3. до 5. октобра 2021. године.  Сврха удружења је сарадња и размена искустава и праксе, као и промоција и заштита права на приступ информацијама.

Forum 30 9 21  Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности јуче је, у сарадњи са Пројектом за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), организовао онлајн Форум о слободном приступу информацијама од јавног значаја – „Доступност информација из јавнотужилачких и судских поступака“ у намери да се укаже на значај транспарентног рада судова и тужилаштва. Циљ Форума је да се ближе објасни ;јавности која су то њихова права код ове врсте поступака, које информације грађани на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја могу добити у судским поступцима, а које не.

1  „Овај дан се обележава у ишчекивању усвајања Нацрта закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који би требало да доведе до лакшег, већег и ефикаснијег остваривања овог права“, поручио је данас повереник Милан Мариновић, поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна.

Институција Повереника би усвајањем ових измена и допуна закона, добила право да захтева од било ког органа власти у Србији увид у информације и тражи достављање свих докумената којим би утврдила да ли је дошло до прекршаја. Такође, било би санкционисано „ћутање управе“ на поднет захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја изрицањем новчане казне у фиксном износу од стране Повереника.

У складу са овлашћењем из ;Закона о заштити података о личности, Повереник је решењем од 23.08.2021. године усвојио захтев привредног друштва „ERNST & YOUNG“ д.о.о. Београд-Нови Београд и одобрио прва обавезујућа пословна правила- Политика за руковаоце од 01.08.2021. године. Захтев привредног друштва „ERNST & YOUNG“ д.о.о. Београд-Нови Београд је уједно био и први захтев за одобрење обавезујућих пословних правила које је Повереник примио у складу са Законом о заштити података о личности.

slikaПовереник Милан Мариновић и заменица повереника Сања Унковић састали су се данас са делегацијом Мисије ОЕБС у Србији. Ово је прва званична посета Служби Повереника новог шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, амбасадора Јана Братуа.

 Портал отворених података

Збирни месечни статистички

подаци у области доступности

информацијама и заштите

података о личности

на дан 30.9.2021.

У ПРОЦЕДУРИ: 3.266

ОБРАЂЕНО: 104.752

Опширније...