ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Списак матураната школе са подацима о контактима јесу информације од јавног значаја у смислу чл. 2. Законa о слободном приступу информацијама од јавног значаја ("Сл. Гласник РС" бр.120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), будући да су подаци настали у вези са радом школе, да школа има статус органа јавне власти, да су подаци садржани у одређеном документу/има, а постојање оправданог интереса јавности да зна се по овом закону претпоставља док орган власти не докаже супротно.

Међутим, информације о матурантима су истовремено и подаци о личности у смислу чл. 3. Законом о заштити података о личности (" Сл. гласник РС" бр.97/08 ,104/09-др.закон, 68/12-Одлука УС и 107/12) и њихова обрада, која, у смислу овог закона, подразумева и стављање на увид или чињење доступним на други начин, се може вршити или на основу законског основа или на основу сагласности лица о чијим подацима је реч.

Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, у чл. 14. прописује када се право јавности да зна може ускратити или ограничити у корист заштите права на приватност, које обухвата и право на заштиту података о личности. Исти члан прописује и изузетке од заштите права на приватност, у корист права јавности да зна. Један од изузетака јесте ситуација када постоји сагласност лица о чијим подацима је реч, затим када се ради о личности или догађају од интереса за јавност или када се ради о лицу које је својим понашањем дало повода за тражење информација. Вагање интереса између права јавности да зна и заштите приватности врши орган власти када поступа по захтеву за приступ информацијама, применом чл. 8. Закона о приступу информацијама.

На основу изнетог произилази да школа не би могла да учини доступним тражиоцу, као информацију од јавног значаја, списак матураната са подацима о њиховим адресама и телефонима, без њихове изричите сагласности, без обзира на разлоге због којих су информације потребне тражиоцу (позивање на годишњицу матуре). Када су у питању имена матураната, приступ тим информацијама у принципу није споран, осим уколико би се на основу датих имена могло идентификовати о којим је особама реч, ако се нпр. ради о малом месту у коме се школа налази, па би то представљало повреду њихове приватности.

Уколико су имена матураната објављена и јавно доступна, даље коришћење тих информација, односно података не би било спорно са аспекта слободног приступа информацијама и слободе мишљења и изражавања. Међутим, уколико би коришћење добијених података о личности превазилазило личне потребе појединца тј. ако би добијене податке користио за прављење нових збирки података о личности које би биле доступне другима, путем интернета или на други начин, онда то подлеже примени Закона о заштити података о личности.

(бр.011-00-261/2013-03 од 10.04.2013.)