ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

26.11.2008Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности још једном упозорава сва јавна комунална предузећа и на републичком, и на покрајинском, и на локалном нивоу на обавезу да се према подацима о личности грађана односе на законит начин и да их користе само у сврхе предвиђене законом а у друге сврхе искључиво уз претходно прибављену сагласност грађана о чијим подацима се ради.

С тим у вези, Повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

„Многи грађани изражавају незадовољство због тога што се њихови лични подаци, осим за законом предвиђене намене, користе и обрађују и у друге сврхе, без њихове сагласности. С пуним правом, јер је употреба тих података ради пружања услуга трећиим лицима, достављање разноразних понуда, уговора по приступу, пропагандних и сличних материјала, а поготово евентуално давање тих података трећим лицима, без сумње, незаконита.

Пре двадесетак дана Повереник је тим поводом упутио формално Упозорење највећем Јавном комуналном предузећу у земљи „Инфостан“-у из Београда. „Инфостан“ ме  је јуче писмено обавестио да ће у потпуности поступити у складу са Упозорењем. Генерални директор ме писмено обавестио да ће „Инфостан“ престати са досадашњом праксом а рекламне и слилчне материјале убудуће достављати само корисницима чију сагласност претходно прибаве. Једном мањем броју грађана, у само једној београдској општини где је дистрибуција започета биће упућено одговарајуће обавештење и извињење.

Добро је што је „Инфостан“ овако одговорио на Упозорење и што ће вишегодишња лоша пракса бити прекинута. Наравно, остаје да се уверимо да ће то што је написано бити и испуњено. И да уколико не буде предузмемо мере као што су формална забрана обраде података и покретање прекршајних поступака.

Ових дана ће, поводом сличних представки грађана овлашћена лица Повереника извршити непосредан надзор и у највећем комуналном предузећу у Војводини, „Информатици“ из Новог Сада. Није проблем претпоставити да ће то резултирати упозорењем Повереника, истим какво је било оно упућено „Инфостан“-у. Очекујем да ће и „Информатика“, након спроведеног надзора поступити на исти начин.

Међутим, чак и сасвим независно од веома скромних кадровских ресурса Повереника, било би потупуно ирационално да примену Закона о заштити података о личности морамо обезбеђивати надзором и упозорењима у сваком од мноштва комуналних предузећа. Зато их све још једном јавно позивам на стриктно поштовање Закона о заштити података о личности.“

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...