ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поводом пријава већег броја грађана, у којима истичу да су од „ЕПС СНАБДЕВАЊЕ" примили позив за доставу тачног јединственог матичног броја грађана (ЈМБГ), као и да им се ставља у изглед покретање судског поступка за накнаду штете у случају да то не учине извршио je надзор над спровођењем Закона о заштити података о личности од стране „ЕПС СНАБДЕВАЊЕ". Након увида у комплетну документацију закључио да ни Закон о енергетици нити било који други закон не садрже одредбе о томе да су грађани дужни да доставе ЈМБГ ради закључења уговора о продаји електричне енергије са „ЕПС СНАБДЕВАЊЕ", нити ради евентуалног вођења поступка принудне наплате потраживања од стране „ЕПС СНАБДЕВАЊЕ", а што су од стране „ЕПС СНАБДЕВАЊЕ" наведени као разлози за потраживање.

У одсуству законског основа за обраду ЈМБГ у ове сврхе, морао би постојати пристанак, односно сагласност лица. Али да би сагласност била ваљана, потребно је да буде слободно дата, што овде није случај, јер се ставља у изглед покретање судског поступка за накнаду штете, и то неке нејасне, недефинисане штете.

Након спроведеног надзора, Повереник је упутио Упозорење „ЕПС СНАБДЕВАЊЕ" да врши недозвоњену обраду ЈМБГ и да је дужан да у року од 8 дана од дана пријема Упозорења обавести Повереника и јавним саопштењем своје кориснике - крајње купце електричне енергије, о предузетим мерама на отклањању неправилности.

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...