ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

01.12.2008.Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је поводом појачаног интересовања за проблеме у вези обраде личних података грађана од стране продаваца још једном поновио да начелно, осим слободног пристанка грађана основ за обраду њихових личних података може бити само закон, а не било какви подзаконски акти.

С тим у вези повереник Родољуб Шабић је изјавио и следеће:

"У вези са обрадом података о личности Устав Републике Србије је јасан и недвосмислен. Он у члану 42 изричито предвиђа да се обрада података о личности уређује законом, дакле искључиво законом а не актима ниже правне снаге. С тим у вези постоји и посебна одлука Уставног суда Србије (Број: IУз-41/2010) донета у поступку који сам, као повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, својевремено покренуо која је такође потпуно изричита у погледу тога да се обрада података о личности не може уводити подзаконским актима.

Имајући у виду наведено беспредметно је позивати се, као на основ за обраду личних података, на било какве подзаконске акте, па тако и на фамозни "Правилник о садржини и начину евидентирања промета издавањем фискалног рачуна, начину отклањања грешке у евидентирању промета преко фискалне касе и о садржини и вођењу књиге дневних извештаја".

Познато ми је да трговци због непоштовања овог Правилника у пракси могу имати и имају непријатности са пореским органима који их чак суочавају са претњом великих новчаних казни. То јесте проблем, али је неприхватљиво да се, макар и због "претње", проблем "решава" тако што ће се применом очигледно неуставних прописа кршити Уставом зајемчена права грађана.

Очекујем да надлежно Министарство финансија ситуацију разреши у што је могуће краћем року, разуме се, на начин који би у потпуности био у складу са гаранцијама уставних права грађана. Утолико пре што је на проблем пажња скретана годинама уназад, не само са становишта неуставности, него и са становишта елементарног смисла, сврхе и оправданости прикупљања, приликом рекламације односно враћања новца, ЈМБГ-а и потписа грађана. Упозорења су долазила не само од стране Повереника, него и од грађана, покрета потрошача, НВО-а, трговаца, привредних субјеката, ПКС..."

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...