ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је, након спроведеног поступка надзора поводом објављивања у медијима личних података из службене пореске документације грађанке Т.Р., против Н.Н. лица из Пореске управе у саставу Министарства финансија поднео Вишем јавном тужилаштву, у Београду, кривичну пријаву због кривичног дела из члана 146. ст. 3 Кривичног законика.

Поступак надзора повереник је покренуо и спровео по службеној дужности поступајући по представци која му је упућена. Поступак надзора је спроведен у Пореској управи Министарства финансија (ПУ) и Управи јавних прихода у саставу Секретаријата за финансије, Локалној пореској администрацији за град Београд (ЛПА).

У поступку је утврђено да се извесно ради о подацима из службене пореске документације чији је законски руковалац Локална пореска администрација, али коме је као корисник приступ имала и Пореска управа. Чињенице и околности утврђене у поступку упућују на сумњу да је Н.Н. лице у ПУ, користећи могућност приступа рачунарској апликацији "Локална пореска администрација", преузело, одштампало и потом личне податке грађанке Т.Р. ставило на располагање једном медију који их је јавно објавио. Имајући у виду да се ради о пореским пријавама и задужењима из нешто ранијег периода, то ко, када тачно је неовлашћено ставио на располагање ове податке трећим лицима нужно је утврдити применом криминалистичких метода и средстава, односно спровођењем истраге што је у надлежности Тужилаштва.

Руководиоци и сарадници у обе институције у којима је надзор спроведен су били кооперативни. Повереник позитивно оцењује то што је директорка Пореске управе још у току трајања поступка издала налог да се одмах, без одлагања замене све корисничке шифре запослених у ПУ за приступ подацима локалне пореске администрације и да се формира нови Регистар запослених који ће имати приступ овим подацима, а до формирања Регистра приступ овим подацима укинула, дакле предузела мере које би биле садржане и у формалном Упозорењу које би Повереник упутио Пореској управи. Поред наведеног, издала је и посебну наредбу о поступању са личним подацима у складу са Законом о пореском поступку и пореској администрацији и Законом о заштити података о личности.

По оцени повереника, конкретан случај је још један у низу оних који потврђују велику штетност хроничног одсуства осмишљеног, стратешког приступа државе у решавању проблема. Неопходно је успоставити систем ефикасне заштите личних података грађана и, што је посебно важно, одговорности за оне који те податке злоупотребљавају кршећи законе. С тим у вези, повереник подсећа да је пре непуне две године у сличној ситуацији, такође у ПУ подносио кривичну пријаву надлежном тужилаштву и да је тадашње руководство ПУ у неком свом "одговору" грађанки која се обратила поверенику и јавности, изнело информације о неким наводно и веома робусним продорима у збирке података ПУ и обавестило јавност да је и само поднело кривичну пријаву. До данас, међутим, нема никаквих информација о активностима Тужилаштва, односно о било каквим консеквенцама за прекршитеље закона.

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...