ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности упутио је Влади Србије захтев да она, у складу са својом обавезом из чл. 28. ст. 4 Закона о слободном приступу информацијама, принудом обезбеди извршење решења Повереника којим је наложио Градском заводу за вештачење у Београду да листу "Данас" из Београда достави тражене информације односно документа из којих се може сазнати број предмета у којима је вештачила вештак Л.М., предмет вештачења, вредност спорова и странке у тим предметима.

Наведено решење Повереник је донео пре готово два месеца. Иако је решење по закону коначно, обавезујуће и извршно, Градски завод за вештачење није га извршио у остављеном року, ни након што му је Повереник на захтев тражиоца информације изрекао новчане казне у укупном износу од 200.000 динара, ни пошто је Управни суд тужбу Градског завода на решење Повереника одбацио као недопуштену.

За све то време Градски завод за вештачење је непоступање по решењу и јавно објашњавао "правним аргументима" који су били на тако ниском нивоу да указују или на крајње забрињавајуће непознавање права или чак и на нешто горе од тога, будући да су стручност, и формална квалификација вештака Л.М. оспорени и озбиљно доведени у питање презентирањем копије њене дипломе, у којој више чињеница указује на то да је фалсификована.

Код таквог стања ствари је нужно да и други надлежни органи у оквиру својих овлашћења и одговорности предузму одговарајуће мере.

Али, за сада нема никаквих информација које би потврдиле да надлежно тужилаштво проверава очигледне основе сумње да је почињено кривично дело фалсификата, нити да је на неки начин реаговало Министарство правде које именује и разрешава вештаке, а ни Министарство државне управе и локалне самоуправе надлежно за надзор над применом закона и покретањем прекршајних поступака против одговорних.

Даљи изостанак мера предвиђених законoм био би, по оцени Повереника, не само прећутно али недвосмислено повлађивање очигледном и вишеструком кршењу закона од стране Градског завода за вештачење, него би бацао сенку на укупно функционисање државног апарата и остваривање принципа законитости.

 

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...