ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја поново је затражио од Владе Републике Србије да донесе уредбу којом ће прописати трошковник, на основу кога органи власти обрачунавају накнаду трошкова израде копија докумената, која се на захтев дају грађанима, односно медијима.  

Ради се, заправо, о операционализацији одредби члана 17. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који, поред осталог, предвиђа да се „копија документа који садржи тражену информацију издаје уз обавезу тражиоца да плати накнаду нужних трошкова израде“, а да „Влада РС прописује трошковник“ на основу кога се ти трошкови обрачунавају.

Иницијативу исте садржине Повереник за информације од јавног значаја први пут је упутио Влади РС још средином марта ове године. Поводом поновљене иницијативе Повереник за информације од јавног значаја дао је следећу изјаву:

„Важно је да Влада РС донесе подзаконски акт предвиђен чланом 17. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Није реч само о апстрактном разлогу да се заокружи нормативно правни оквир за примену Закона, већ постоје и сасвим конкретни разлози у виду угрожавања законом зајамчених права грађана и медија. У одсуству уредбе могућа је сасвим неуједначена пракса наплате трошкова. Евидентирани су случајеви наплаћивања накнаде трошкова далеко изнад нивоа „нужних трошкова“, као и случајеви условљавања, односно ускраћивања права на слободан приступ информацијама онда кад странка одбије да такву накнаду плати. Такву праксу, супротну елементарним принципима на којима се Закон заснива, не смемо толерисати.

Надам се да ће Влада РС ускоро донети потребну уредбу. Стојим на становишту да уредба мора да буде у функцији лакшег, а не тежег остваривања права из Закона. Сматрам, дакле, да би било добро уредбом предвидети да се у слачајевима малих износа накнада уопште не наплаћује, а да у осталим случајевима буде на нивоу стварно најнужнијих трошкова.“

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...