NaslovnaSaopštenja i aktuelnostiZAKON O "NESTALIM" BEBAMA
utorak, 30 decembar 2014 12:40
Štampa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je danas predstavnike Beogradske grupe roditelјa nestalih beba. U razgovoru sa njima Poverenik je pozdravio opredelenje nadležnih ministarstava da se, da bi se došlo do konkretnih rezultata, posebnim zakonom ustanovi odgovarajući mehanizam sa jakim istražnim ovlašćenjima i nezavisnošću, na čemu roditelјi nestalih beba već dugo insistiraju.

Roditelјi su zahvalili Povereniku na do sada pruženoj pomoći i zamolili za podršku i ubuduće, a Poverenik je pomoć, u granicama svojih ovlašćenja, obećao i za ubuduće.

Nastojanja roditelјa da dođu do informacija o nestaloj deci traju godinama, nedopustivo dugo. Još 2006. godine formiran je Anketni odbor Narodne skupštine RS koji je podneo Izveštaj o utvrđenom stanju i utvrdio predlog mera koji je, uz ostalo, podrazumevao zadatak MUP-a da ispita sve slučajeve nestanka beba i u roku od tri meseca podnese Izveštaj, kao i da ubuduće sve slučajeve ovakve vrste vode Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo.

Roditelјi su još krajem 2007. godine tražili od MUP-a pomenuti Izveštaj, koji im je bio uskraćen, i koji su dobili tek posle naloga Poverenika, ali su ostali nezadovolјni zbog nepreduzimanja pomenutih mera.

Samo u poslednjih nekoliko godina, Poverenik je vodio više desetina postupaka po žalbama roditelјa u vezi sa „nestalim bebama". U nastojanju da im pomogne obratio se krajem 2008. godine, predsednici Narodne skupštine, nakon te intervencije u Skupštini je formirana nova Radna grupa sa sličnim zadatkom kakav je imao Anketni odbor, ali su želјeni efekti opet izostali.

I u Izveštaju Zaštitnika građana za 2010. godinu konstatovano je da je u prošlosti postojalo mnoštvo manjkavih i neusklađenih procedura koje nisu ni dosledno poštovane; da je bilo neodgovornosti i alјkavosti u vođenju evidencija i dokumentacije, da nije bilo dovolјno poštovanja za prava roditelјa na potpuno informisanje i odlučivanje, zbog čega se, bez mnogo dublјe istrage u svakom pojedinačnom sumnjivom slučaju, ne može isklјučiti mogućnosti da neko nije nezakonito odvojio dete od roditelјa i proglasio ga mrtvim.

Zaštitnik građana je zbog toga Izveštajem predložio donošenje posebnog zakona kojim bi se osnovalo privremeno nezavisno telo sa jakim istražnim ovlašćenjima, na šta se pozvao i Evropski sud za lјudska prava u Strazburu, kada je prihvatio prvu tužbu protiv Srbije u slučaju „nestalih beba".

S tim u vezi Poverenik pozdravlјa i ocenjuje kao vrlo vrednu rešenost Ministarstva zdravlјa da se ono maksimalno angažuje na pripremi predlog zakona(za šta je u direktnom razgovoru sa ministrom Lončarom dobio uveravanja), ali upozorava da je reč o zadatku koji podrazumeva i zahteva angažman još nekoliko ministarstava, posebno Ministarstva pravde. Sami roditelјi su, stavlјajući na raspolaganje Ministarstvu pravde "Model zakona o nestalim bebama", dali više nego solidnu osnovu za izradu zakona i ne bi se smelo dozvoliti da se priprema predloga zakona nepotrebno prolongira i da želјeni efekti još jednom izostanu.

 

 

model-zakona-baner-lat

Statistika

  • Zbirni mesečni statistički podaci u oblasti dostupnosti informacijama i zaštite podataka o ličnosti

    na dan 31.10.2017.

    U PROCEDURI: 4.186

    OBRAĐENO: 56.291

    Opširnije...

centralni-registar-baner-lat


get_adobe_reader
portal-otvorenih-podataka
novi zup lat

ADRESAR

CENTRALNI REGISTAR

KONTAKT

Adrese najviših republičkih organa i pojedinih nevladinih organizacija. O Centralnom registru
Pretraga Centralnоg Registra

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Bulevar kralja Aleksandra 15, Beograd 11000
Tel: +381 11 3408 900    Fax: +381 11 3343 379
Email: оffice@poverenik.rs