ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности је данас, пригодном конференцијом, обележио Међународни дан заштите података о личности, (28. јануар). Конференцији је присуствовао велики број амбасадора и других страних дипломатских представника, представника домаћих органа власти и институција, академске заједнице, НВО и медија.

Скупу су се, поред повереника Родољуба Шабића, обратили и шеф Делегације ЕУ у Србији Њ.Е. Сем Фабрици, Амбасадор Краљевине Норвешке Њ.Е. Арне Санес Бјорнстад и шеф Мисије ОЕБС у Србији Њ.Е. Андреа Орицио.

На конференцији је указано на резултате и главне проблеме у области заштите података о личности у Србији. Повереник је, и овом приликом оценио, да је неопходна потпуна промена односа државе према стању у овој области, које је оценио као врло забрињавајуће.

Повереник је упозорио да наставак вишегодишње праксе у којој се државне активности у највећој мери, готово искључиво, своде на активности Повереника, уз изостанак активности других надлежних и необјашњиве пропусте и доцње, не може проћи без додатних штетних последица. То ће, извесно, у контексту поглавља о људским правима, негативно утицати на ток преговора о придруживању са ЕУ и, што је још важније, бити константан извор угрожавања и повреда права грађана на приватност.

Повереник је подсетио да је испунио обећање које је дао 28. јануара прошле године, да ће другим надлежним пружити највећу могућу помоћ и да ће у оквиру тога на време ставити Влади на располагање нов модел Закона о заштити података о личности, усклађен са европским стандардима и новом Уредбом о заштити података о личности ЕУ, али истовремено и изразио неразумевање и жаљење поводом тога што Влада ту помоћ није искористила и што је на јавну расправу ставила Нацрт новог закона који је и концепцијски и садржински знатно испод нужног нивоа.

На скупу је презентирана публикација "Заштита података о личности у области радних односа - Ставови и мишљења Повереника".