Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић примио је данас амбасадора Краљевине Велике Британије у Србији, Дениса Кифа и задржао се са њим у дужем разговору.

Основне теме разговора биле су положај Србије у процесу европских интеграција и проблеми које Србија има у планирању и остваривању циљева која се односе на људска права и функционисање правне државе.

Амбасадор се интересовао за ставове повереника у вези са успостављањем новог законодавног оквира у областима људских права која Повереник штити, за проблеме у вези са доношењем новог Закона о заштити података о личности и Законама о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Повереник је подсетио да је надлежнима покушао пружити највећу могућу помоћ, посебно у припреми новог Закона о заштити података о личности, припремивши комплетан Модел новог закона, усклађен са стандардима ЕУ и ставивши га Влади на располагање. Нажалост, то је остало без ефеката, будући да није било спремности да се помоћ прихвати па је, уместо Модела који је добио најширу подршку стручне јавности, у јавну расправу стављен Нацрт закона који је далеко испод очекиваног и нужног нивоа.

Предмет разговора је био и о однос извршне и законодавне власти према институцији Повереника, посебно разматрање Годишњег извештаја Повереника, а Aмбасадор је као веома вредно и корисно оценио деловање Повереника као независне институције и исказао спремност његове земље да помогне даљем развоју и јачању институције.

Разговарано је и о условима, утврђеним нашим законом, под којима се британски и други страни субјекти могу у Србији бавити обрадом података о личности.


Упознајте Повереника

Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 30.11.2018 У ПРОЦЕДУРИ: 3.359 ОБРАЂЕНО: 71.737

Опширније...
 Портал отворених података