Читај ми

2018pravodaznam Данас је у Београду у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Мисије ОЕБС у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије уз учешће великог броја представника медија, удружења грађана, органа власти, као и чланова дипломатског кора, одржан скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна, 28. септембар. Скупу су се обратили: Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, њ.е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији, њ.е. Амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији и Силвија Пановић Ђурић испред Савета Европе.

На скупу је представљена публикација "VII - Слободан приступ информацијама – Ставови и мишљења Повереника".

Поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна, повереник Родољуб Шабић је изјавио:

"Међународни дан права јавности да зна обележавамо већ традиционално, чинимо то данас 13. пут.

У протеклој години кулминирао је неадекватан однос према праву јавности да зна од стране органа од којих се очекује, чија је обавеза да остваривању тог права дају посебан допринос.

Влада, чија је законска обавеза да принудом обезбеди извршење решења Повереника, није то учинила ни у једном од 43 случаја, када је повереник то од ње затражио. Скупштина, противно закону и Пословнику, трећу годину заредом не разматра Извештај Повереника. Републичко јавно тужилаштво у континуитету поднеси више тужби за поништај решења Повереника, него што су сва тужилаштва у републици поднела оптужних аката против свих прекршилаца оба закона које Повереник штити.

И поред незадовољства наведеним нежељеним околностима, ипак је данашњи дан прилика да се констатује да неки људи и организације дају вредан допринос афирмацији права јавности да зна и да им се за то ода признање.

Комисија за доделу признања одлучила је да и ове године не додели главно признање ни једном органу из категорија републичких органи и покрајински органи.

Комисија коју чине председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске заједнице, представник Коалиције НВО за слободу приступа информацијама и повереник, одлучила је да признања додели у неким од посебних категорија органа власти, а признања је уручио повереник Родољуб Шабић.

Признања су додељена:

- За најбољи Информатор о раду - Министарство културе и информисања

- У категорији највиших органа - Врховни касациони суд

- За допринос афирмисању права јавности да зна у категорији правосудних органа - Више јавно тужилаштво у Новом Пазару

- За допринос афирмисању права јавности да зна у категорији републичке агенције, заводи, друге организације - ЈП Емисиона техника и везе

- За допринос афирмисању права јавности да зна у категорији локалних органа јавне власти - Град Зрењанин

- Посебно признање, награда и статуета за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама и транспарентност у раду - Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА).


Збирни месечни статистички подаци
у 
области доступности информацијама
и заштите података о личности
на дан 31.5.2020.

У ПРОЦЕДУРИ: 3.337
ОБРАЂЕНО: 90.777

Опширније...
 Портал отворених података