ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Извор: Блиц

„ЈУБИЛЕЈ" ДОСИЈЕА

Родољуб Шабић повереник за информације

Парламентарна скупштина Савета Европе усвојила је на свом 23. заседању Резолуцију о мерама за разградњу наслеђа бивших комунистичких тоталитарних система. Тачка 9 овог, за продор слободе приступа информацијама у „забрањену зону", изузетно важног документа гласи: „Парламентарна скупштина поздравља стављање досијеа тајних служби на увид јавности у неким бившим комунистичким земљама. Она позива све земље да заинтересованима, на њихов захтев, омогуће увид у досијеа која су о њима водиле некадашње тајне службе."    

Извор: Блиц

ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ

коментари

Родољуб Шабић  повереник за информације

„Након вербалног дуела између подносиоца захтева и одговорне раднице В. Д. именована је завршила у Хитној помоћи, а тренутно се налази на болничком лечењу.“ Ово, веровали или не, стоји у изјашњењу које сам, поводом једне жалбе, ових дана добио. Оно што овај шокантан ексцес чини додатно индикативним јесте то да и тражилац информације није обичан грађанин, да ради у истој општини, да је њен функционер. То говори да прави узрок није само лични примитивизам већ нешто друго, за нас, нажалост, све карактеристичније. То друго је све присутнији анимозитет изазван „припадношћу“ различитим политичким странкама. Реч је о феномену који често угрожава чак и елементарне функције власти, а поготово примену нових, на европским стандардима заснованих закона.  

Извор: Блиц

Недавна упозоравајућа изјава председника ГРЕЦО (Група земаља за борбу против корупције СЕ) да би наша земља, због неиспуњавања препорука ове највеће међудржавне антикорупцијске иницијативе, уз могуће непријатне консеквенце, могла бити подвргнута процедури за некооперативне земље, свакако заслужује озбиљну пажњу.

Извор: Данас

Данас - Пореска управа одбила да спроведе одлуку Повереника за информације

Ко крије податке о Милошевићевој имовини?

Београд - Редакција Данаса проследила је јуче Влади Србије захтев да обезбеди извршење решења Повереника за информације и редакцији достави Данаса списак имовине Слободана Милошевића којим располаже Пореска Управа, а у складу с чланом 28 Закона о слободном приступу информација од јавног значаја. Повереник Шабић је пре неколико дана наложио Пореској управи (ПУ) да у року од три дана достави списак документације коју поседују о имовини бившег председника Србије и СРЈ, што они још нису учинили.

Збирни месечни статистички
подаци у области доступности
информацијама и заштите
података о личности

 на дан 28.4.2022.

У ПРОЦЕДУРИ: 2.888

ОБРАЂЕНО: 112.348

Опширније...