ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Читај ми

Извор: Блиц

Родољуб Шабић о уговору о концесијама

Због одредбе о тајности уговора, концесионари могу да туже Владу Србије уколико га она учини јавним.

Ни после две недеље од како је најављено да ће уговор о концесијама за аутопут Хоргош-Пожега бити јаван, то још увек није учињено. Наиме, по наводима из Владе, јавност једне од највећих инвестиција у земљи тренутно је онемогућена због члана 24 који каже да се уговор не може објављивати. Та одредба даје концесионарима простор да туже Владу уколико уговор буде објављен. Влада је одложила за сада његово презентовање јавности, а потпредседник Божидар Ђелић задужен је да ступи у контакт са концесионарима и покуша да од њих добије гаранције да Влада неће имати проблеме ако се уговор објави. Сада се чека одговор концесионара на писмо које им је Ђелић упутио. 

Међутим, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић истиче „да исти члан предвиђа могућност да се од поверљивости одступи ако то траже

прописи, а наш закон то предвиђа“.Док се чека и одговор концесионара - шпанске „ФЦЦ Цонструцион“ и аустријске „Алпине Маyреден Бау“ на трећи захтев по реду упућен из Владе Србије, спорно је, међутим, како је Влада, која је и једна од уговорних страна, уопште потписала уговор који има одредбу о тајности, а ствар је од јавног значаја?

- Комерцијални уговори са страним компанијама не могу дезавуисати правне одредбе у нашој држави да примена наших закона не може се стављати у раван да зависи од добре воље страних партнера. Задатак Владе је да штити наше интересе, а не интересе страних компанија“, каже Шабић. Велимир Илић, министар за инфраструктуру, неколико пута до сада је поновио да „нема ништа против да се објави и цео уговор“ и да је његово Министарство припремило документ за презентовање. Међутим, проблем је настао због тога што би концесионари, уколико би уговор био објављен, могли да прибегну неким мерама од којих је један и материјална надокнада. Отуда је, по наводима, Министарство за инфраструктуру проследило до сада два дописа концесионарима да се изјасне. Како наводе у Влади, у оба одговора који су стигли од концесионара наведено је да, ако Влада намерава да објави уговор, они то не могу спречити. Али Влада није добила и гаранције од концесионара да неће повлачити неке потезе, а с друге стране нико не може гарантовати да концесионари неће имати неке штетне последице. Сада се чека и трећи одговор на писмо Ђелића.

- Неспорно је да уговор треба објавити и није у питању никакво пролонгирање. Влада може објавити уговор, али и ризиковати да је концесионар тужи. Отуда документ није одмах објављен јер се мора обезбедити да Влада не трпи никакву штету. На последњој седници задужен је потпредседник  Ђелић да ступи у контакт са концесионарима. Он је написао писмо и чекамо њихов одговор - каже шеф владине канцеларије за медије Миливоје Михајловић.

Министар Велимир Илић рекао је да одлука о објављивању није на њему него на Влади. Међутим, како су прозивке настављене на његово име, он је упитао зашто нису доступни раније потписани уговори о „Ју-Ес стилу“, продаји Дуванске индустрије у Нишу или Врању.

Родољуб Шабић подсећа да Србија има уставне и законске гаранције на слободан приступ информацијама, „а то подразумева право јавности да зна све информације о раду власти, а разуме се пре свега и оне најкрупније каква је ова о концесијама“. Он додаје да је, међутим, чињеница да је двоструко интересантно то што је уговорена поверљивост дословно свихинформација - и техничких и комерцијалних  и финансијских.

- Прво, такав степен поверљивости је непотребан, а друго, то је у очигледној супротности са одредбама Устава и закона. Дакле, хипотетички у овом и сваком другом правном послу сличне врсте могле би постојати информације које заслужују карактер поверљивости, и то могу бити оне које доноси странац (ко га кредитира, његова финансијска конструкција...), али, то не могу бити све информације. Посебно не информације које се тичу квалитета правног посла - истиче Шабић. Такође, домаћи закон предвиђа могућност да се ограничи приступ јавности одређеним информацијама које имају такву поверљивост, али не и аутоматски.    - По нашем закону, чињеница да је нека информација добила статус поверљиве информације не значи да је она аутоматски недоступна јавности. Закон тражи и посебан додатни услов, а то је да би због давања такве информације наступила тешка правна или друга штета. Али ми се чини потпуно немогућим да би давањем неке информације из уговора наступила таква штета - каже Шабић.

Из владајућих странака и даље стижу обећања да ће уговор бити објављен.

- Нема проблема око тог уговора. Он ће бити објављен, ако не данас, онда сутра, прекосутра - рекао је портпарол ДСС Бранислав Ристивојевић