ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Читај ми

Извор: Данас

Данас - Пореска управа одбила да спроведе одлуку Повереника за информације

Ко крије податке о Милошевићевој имовини?

Београд - Редакција Данаса проследила је јуче Влади Србије захтев да обезбеди извршење решења Повереника за информације и редакцији достави Данаса списак имовине Слободана Милошевића којим располаже Пореска Управа, а у складу с чланом 28 Закона о слободном приступу информација од јавног значаја. Повереник Шабић је пре неколико дана наложио Пореској управи (ПУ) да у року од три дана достави списак документације коју поседују о имовини бившег председника Србије и СРЈ, што они још нису учинили.

Редакција Данаса је 21. августа проследила ПУ захтев, у складу са Законом о доступности информација, да нам доставе податке о имовини Слободана Милошевића "с обзиром на то да Милошевић није био обичан грађанин, већ се дуго налазио на челним државним функцијама које омогућавају додатно богаћење". Пореска управа није донела решење којим се одбија захтев Данаса, већ је саопштила да "не располажу тим подацима" и упутила нас на оставински суд. Наш лист се тим поводом жалио Поверенику који је жалбу уважио.

Шабић је за Данас навео да су решења Повереника, према закону, обавезујућа за све државне органе и да је игнорисање решења, у уређеном свету, незамисливо и недопустиво, јер води у хаос у правном поретку.

- Имајући у виду све отворене контроверзе у вези с обимом и начином стицања Милошевићеве имовине и с разлогом повећано интересовање јавности, мислим да је очигледно да ускраћивање тих информација јавности не штити никакав легитимни интерес - рекао је Шабић.

Он додаје да свуда у свету постоје механизми којима се, када се не може другачије, принудно обезбеђује извршење одлука надлежних органа и одговарајуће санкције. Код нас, нажалост, иако предвиђени законом ти механизми не функционишу.

- У досадашњој пракси, од неколико десетина захтева да Влада обезбеди извршење решења Повереника, још ниједан није реализован - каже Шабић. М. Милорадовић

НЕНАДИЋ: На потезу Влада Србије

Немања Ненадић из НВО Транспарентност Србија каже да очигледно постоји проблем са извршењем одлука Повереника за информације. "Влада Србије је на потезу јер она обезбеђује извршење Повереникових одлука. Влада мора да реагује како се не би помислило да нешто крије. Не знам шта би у овом случају Пореска управа могла да скрива", истакао је Ненадић за Данас.