ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Читај ми

1.25.621

 

Данас је у у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Пројекта за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој (USAID) организован онлајн Форум о слободном приступу информацијама од јавног значаја – „Информације о заштити животне средине – колико је тешко доћи до њих?“ како би указали на значај права на слободан приступ информацијама од јавног значаја у области заштите животне средине.

“Ова тема, од виталног значаја за све грађане Републике Србије је посебно важна у време све чешћег угрожавања животне средине, а приступ информацијама које се тичу угрожавања и заштите животне средине, осим што је препознат као посебно значајан у самом закону, има приоритет у раду Повереника. Одржавање овог Форума у значајној мери доприноси размени искустава са домаћим и међународним експертима за ову област, као и са представницима удружења која се баве заштитом животне средине и новинара”, нагласио је Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности. Говорећи о овој теми, повереник Мариновић се захвалио на подршци USAID Пројекту за одговорну власт, дугогодишњем пројектном партнеру Повереника, који је препознао потребу организовања овог Форума.

„Слободан приступ информацијама од јавног значаја је предуслов добре управе. Лако доступне, разумљиве и употребљиве информације о животној средини омогуćавају ефикасније учешће грађана у јавној власти и боље доношење одлука државних органа“, истакла је Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка USAID Пројекта за одговорну власт. Она је такође нагласила и да организације цивилног друштва и новинари могу да дају посебан допринос напорима Службе Повереника да се обезбеди ефикасна примена права на приступ информацијама од јавног значаја, и како би јавност била добро информисана и имала бољи квалитет живота.

У дијалогу о праву на слободан приступ информацијама од јавног значаја су учествовали представници Министарства заштите животне средине, Мисије OEBS у Србији, Привредне коморе Србије, Европског бироа за животну средину, међународни експерти из Црне Горе и Хрватске, организације цивилног друштва, као и представници медија, који су изнели своја искуства, праксу, бројне изазове у примени овог права у области заштите животне средине.

Учесници су се сложили да је неопходан транспарентан рад свих органа власти и брже поступање у објављивању информација о заштити животне средине, да је потребно да се дефинишу дугорочни циљеви у погледу демократизације, дигитализације и едукације грађана и представника власти, у овој области. Такође је истакнут значај проактивног објављивања информација и активног учествовања организација цивилног друштва и медија.

Збирни месечни

статистички подаци 

на дан 30.11.2023.

У ПРОЦЕДУРИ: 12.245

ОБРАЂЕНО: 142.482

Опширније...