ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

1  „Овај дан се обележава у ишчекивању усвајања Нацрта закона о изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који би требало да доведе до лакшег, већег и ефикаснијег остваривања овог права“, поручио је данас повереник Милан Мариновић, поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна.

Институција Повереника би усвајањем ових измена и допуна закона, добила право да захтева од било ког органа власти у Србији увид у информације и тражи достављање свих докумената којим би утврдила да ли је дошло до прекршаја. Такође, било би санкционисано „ћутање управе“ на поднет захтев за слободан приступ информацијама од јавног значаја изрицањем новчане казне у фиксном износу од стране Повереника.

Поред повереника Мариновића, у уводном излагању учествовали су и представници страних делегација: шеф Делегације ЕУ у Србији њ.е. Емануеле Жиофре, шеф Мисије ОЕБС у Србији њ.е. Јан Брату, шеф Мисије Савета Европе у Београду г. Тобиас Флесенкемпер и вршилац дужности директора Мисије УСАИД у Србији гђа Сузан Фриц.

Они су се сагласили да су измене закона неопходне како би се повећала транспарентност у раду органа јавне власти и похвалили рад институције Повереника у циљу унапређења права јавности да зна, као значајној подршци јачању демократије у Србији.

Повереник је доделио и награде органима који су својим радом допринели унапређењу права на слободан приступ информацијама за 2021. годину. У категорији највиших државних органа награда је додељена Врховном касационом суду, у категорији републичких органа Министарству државне управе и локалне самоуправе, у категорији правосудних органа Апелационом суду у Крагујевцу, у категорији покрајинских органа Скупштини АП Војводине, у категорији локалних органа јавне власти Општини Деспотовац и за најбољи информатор о раду награда је додељена Вишем суду у Крагујевцу.

Након две године без лауреата, посебно признање за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама добио је УСАИД, који је кроз Пројекат за одговорну власт пружао велику помоћ у подизању видљивости институције Повереника, у изради логоа, организацији великог броја обука, едукативних материјала и форума на тему актуелних питања из области овог права.

;„Уколико Нацрт закона буде усвојен, Повереник би добио могућност да отвори канцеларије и изван свог седишта чиме би коначно сви грађани Србије имали једнаку могућност приступа овој институцији“, рекао је повереник Мариновић на крају догађаја.

Помоћница генералног секретара Славољупка Павловић представила је јубиларну X публикацију „Ставови и мишљења Повереника“.

Овај дан обележава се 16. пут заредом, у сарадњи са Мисијом ОЕБС. Снимак догађаја може се погледати на званичном

.

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...