ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

15.12. Propulsion Данас је на скупу под називом „Лидери одговорног и часног пословања“ потписан Меморандум о сарадњи између Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и организације Propulsion у оквиру програма „Нова писменост“, који спроводе у партнерству са Америчком организацијом за међународни развој (USAID). Организацију скупа подржало је и Удружење за усклађеност у пословању (Corporate Compliance Association).

Циљ сарадње је развој и унапређење медијске и дигиталне писмености, као и одговорности привредних субјеката у креирању сигурнијег пословног амбијента, како за привреду тако и за грађане.

Повереник Мариновић се захвалио организаторима који су препознали институцију Повереника као једног од значајних актера у развоју дигиталне писмености и исказали спремност да подрже његов рад кроз програм „Нова писменост“.

„Развој нових технологија, али нажалост и пандемија изазвана коронавирусом, повећали су понуду и потражњу различитих роба и услуга у дигиталној сфери, али такво окружење, уз мањак знања, доноси и различите ризике. Повереник интензивно ради на подизању свести како грађана, тако и руковаоца података – различитих институција и привредних субјеката. Поздрављамо оне фирме које су именовале своја лица за заштиту података и испуниле своју законску обавезу с једне стране, повећавајући заштиту података грађана са друге стране. Повереник је свестан да та лица имају потребу да се едукују и кроз организацију обука настојимо да унапредимо њихова знања и пружимо им помоћ у раду. Такође, подстичемо лица за заштиту података о личности да се удружују, размењују искуства и заједнички решавају изазове у раду“, нагласио је Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

"Континуум онлајн и офлајн света у коме живимо основно је питање програма Нова писменост. Шта значе наши дигитални избори, како се подацима управља, коме их остављамо, а од кога их сакривамо, теме су на којима ће почивати наша сарадња с институцијом Повереника. Све што Повереник ради заслужује значајну видљивост, учешће грађана и бизниса и подршку опште јавности. Зато смо поносни што, у сарадњи с Америчком агенцијом за међународни развој (УСАИД) можемо да подржимо те напоре Повереника и помогнемо нашем друштву да дође на нови дигитални и безбедносни степеник", сматра Дарко Соковић, директор програма Нова писменост.

Током скупа представник компаније PwC Адел Абусара представио је резултате студије о стратешком подизању свести о значају и ризицима у области сајбер безбедности истакавши да је важан свеобухватан приступ овој теми у Републици Србији и да подизање свести о сајбер безбедности треба да буде заједнички задатак државног и приватног сектора али и академске заједнице и цивилног сектора.

Организатори су представили и концепт „Амбасадори одговорног пословања” са намером да допринесу унапређењу одговорног и усклађеног дигиталног пословања у Србији и разумевању дигиталних права и обавеза у нашем друштву.

На крају повереник Милан Мариновић се осврнуо поводом израде нове Стратегије заштите података о личности за период од 2022. до 2029. године истичући да ће се са овим документом уредити права и одговорности свих актера у заштити података о личности и тиме унапредити остваривање овог права, како у реалном тако и у онлајн окружењу.

Збирни месечни
статистички подаци
на дан 29.2.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.491
ОБРАЂЕНО: 151.189

Опширније...