ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности учестало пристижу пријаве грађана поводом лажних наградних игара које се постављају на интернету (на друштвеним мрежама, преко мобилних апликација и сл.). Организатори лажних наградних игара се служе називом неког од познатих привредних друштава или брендова и од учесника траже достављање фотографије или скенираног личног документа, углавном личне карте или пасоша, на  којој је потребно да се види фотографија тог лица. Након кратког временског периода, наведена интернет страница или налог на друштвеној мрежи на којој је постављена лажна наградна игра се гаси. Прибављени лични подаци грађана, односно копије њихових личних докумената, остају у поседу непознатих лица, са не малом вероватноћом да могу бити злоупотребљени.

Преко извора на којима су постављене лажне наградне игре не може се утврдити ко исте организује, нити спровести надзор над применом Закона о заштити података о личности од стране њиховог организатора, а у наведеним радњама препознатљиви су елементи више могућих кривичних дела која се гоне по службеној дужности, а која се врше коришћењем интернета (превара, неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке робе или услуга). Повереник је у писму упућеном тужилаштву, сугерисао да се на ову појаву обрати појачана пажња. Грађане који му се обраћају тим поводом, Повереник упућује да поднесу кривичну пријаву Посебном одељењу за борбу против високотехнолошког криминала при Вишем јавном тужилаштву у Београду, на vtk@beograd.vtk.jt.rs.

Повереник још једном упозорава грађане да воде рачуна о својим подацима о личности и да се према њима односе одговорно. Податке не треба да олако остављају на интернет страницама, односно, уколико то намеравају да чине, треба претходно да провере да ли је иста званична страница тог привредног друштва и да ли исто организује неку од наградних игара.