ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поводом саопштења које је Министарство здравља данас издало у вези са поступком надзора који је Повереник покренуо поводом апликације "Изабрани доктор" оцењује да је саопштење Министарства писано на најнижем политикантском нивоу и да представља провидан покушај да се у очима јавности минимизирају почињене грешке и од ње сакрију веома озбиљни ризици по права грађана.

Министарство здравља је у свом саопштењу заправо потврдило све наводе Повереника, али их је, уз недостојне инсинуације на рачун повереника, "објаснило" некаквим наводним "техничким" и "штампарским" грешкама. Тон саопштења је неприхватљив а аргументи неозбиљни.

Чак и да јесте реч о грешкама оне би биле буквално скандалозне и уместо дрског, безобразног тона саопштења морале би подразумевати бар извињење грађанима.

Повереник препушта јавности да сама оцени о каквим је "грешкама" реч. Министарство "објашњава" да је аутор апликације само једно предузеће "Sorsiх International d.o.o." a да друго "Sorsiх Internacional d.o.o." не постоји, да је навођено грешком. При томе, не објашњава на којој је, од две адресе које су помињане, постојеће предузеће.

Министарство очекује да се прихвати да је "грешка" и то што је у политици приватности ове апликације позивало грађане да закључе "уговор" са предузећем "Изабрани доктор АПП д.о.о." које, како је Повереник и навео не постоји, и каже да је грешка "отклоњена".

С тим у вези немогуће је неконстатовати да је Министарство прво име тог непостојећег предузећа заменило именом "Sorsiх International d.o.o." а да је потом, током дана, на пречац, "политика приватности апликације" нестала са Интернета. Да ли је и то можда нека грешка?

Препуштајући јавности да сама оцени ове "грешке" Министарства здравља, Повереник упозорава да су оне само мањи део проблема. С тим у вези, Повереник ће током следеће седмице држати конференцију за медије, на којој ће јавности исцрпно презентирати бројне, крајње озбиљне недостатке апликације који подразумевају озбиљне ризике по личне податке корисника апликације.