Читај ми

28.1.20  Данас је у Београду у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности одржан скуп посвећен обележавању Дана заштите података о личности - 28. јануар. На скупу је учествовао велики број представника медија, удружења грађана, чланова дипломатског кора, као и органа власти.

Учесницима скупа обратили су се: Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности; њ.е. Сем Фабрици (Sem Fabrizi), шеф; Делегације ЕУ у Србији; њ.е. Андреа Оризио (Andrea Orizio), шеф Мисије ОЕБС у Србији; Тобиас Флесенкемпер (Tobias Flesenkemper), шеф Мисије Савета Европе у Београду; Мајк де ла Роса (Mike de la Rosa), директор Мисије УСАИД у Србији и Игор Вуље, Агенција за заштиту особних података Републике Хрватске, начелник Службе за надзор и средишњи регистар.

Повереник Милан Мариновић је указао да је Србија 22. новембра 2019. године потписала Протокол којим се мења Конвенција 108, познатији као Конвенција 108+, али га још није ратификовала.Упознао је учеснике скупа са новинама у Закону о заштити података о личности (ЗЗПЛ), који је почео да се примењује 22. августа 2019. године. С тим у вези је указао да је ЗЗПЛ наметнуо бројне нове обавезе органима власти и Поверенику, а период прилагођавања од девет месеци није био довољан да органи власти буду у потпуности спремни за адекватну примену ЗЗПЛ, због чега је Повереник тражио одлагање примене овог закона, али то није прихваћено.

Повереник је у складу са ЗЗПЛ донео неколико подзаконских аката који ближе уређују област заштите података о личности. Исти се налазе у публикацији Повереника бр. 5 „Заштита података о личности, Прописи“, која је представљена на данашњем скупу.

Такође, указао је и на тренутно стање у области заштите података о личности, на основу праксе Повереника, као и на бројне изазове у вези са применом ЗЗПЛ. Посебно је истакао недовољан одзив органа власти да обавесте Повереника о лицу за заштиту података о личности и тиме испуне своју законску обавезу. Такође је указао на бројне обуке из области заштите података о личности које је одржао Повереник, а посебно на споразум Повереника и Факултета за безбедност којим се успоставља кратак програм студија „Обука менаџера за заштиту података о личности“, у ком ће служба Повереника представљати наставну базу за реализацију овог програма.

Повереник је позвао органе власти, али и друге правне субјекте, на одговорнији однос и поступање у свему у складу са обавезама из ЗЗПЛ. Повереник ће наставити да остварује све активности у складу са законом, али то не може да надомести непотпуно и/или неблаговремено остваривање активности свих других субјеката у области заштите података о личности.  


Збирни месечни статистички

подаци у области доступности

информацијама и заштите

података о личности

на дан 30.11.2020.

У ПРОЦЕДУРИ: 3.115

ОБРАЂЕНО: 95.482

Опширније...
 Портал отворених података