ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милан Мариновић, реаговао је поводом информације објављене у медијима да грађани, посебно они старије популације, путем друштвених мрежа, на своје мобилне телефоне и рачунаре, добијају "понуде за помоћ" од њима непознатих лица, а која им, зарад наводног пружања помоћи, као неопходне податке, траже бројеве текућих рачуна и кредитних картица, број личне карте, ЈМБГ и друге личне податке.

         У контексту наведеног, Повереник изражава забринутост и упозорава све грађане, посебно старије, да не наседају на овакве "понуде за помоћ" и да не дају своје личне податке на описани начин, како не би дошли у ситуацију да претрпе веома велике последице због непромишљеног одавања својих личних података.

            Не треба наседати на овакве "информације" и тако омогућити "ловцима у мутном" да остваре било какву корист на штету грађана.

            Уколико желе да провере истинитост информације коју су добили на описани начин, грађани могу да се директно обрате органу или институцији који су наведени у информацији на званичне јавно објављене бројеве телефона.

            Поред овога, Повереник поново апелује на све грађане да у потпуности поштују све мере које су препоручили наши здравствени стручњаци, као и све одлуке које су, у сврху спровођења тих препорука, донели Влада и други надлежни органи, а посебно меру самоизолације, како не би изложили опасности од заразе себе и своје ближње, али и цело наше становништво.