Читај ми

 

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић разговарао је данас са делегацијом Независног удружења новинара Србије, коју је предводила председница НУНС-а Надежда Гаће. Представници НУНС-а су у разговору са Повереником нагласили да принципијелно стоје на становишту да јавност има право да зна на који се начин доносе све одлуке од јавног интереса.     

Представници НУНС-а су, посебно, обавестили Повереника о својим настојањима да Републичка радиодифузна агенција обавести јавност о критеријумима на основу којих су донете одлуке о именовању чланова управних и програмских одбора Радиодифузне установе Србије и Радиодифузне установе Војводине, као и да јавности презентира образложење ових одлука. Изразили су своје назадовољство због чињенице да велики број њихових предлога за именовање стручних и компетентних људи није прихваћен, без икаквог образложења.

Представници НУНС-а су се, иначе, Поверенику обратили и формалном жалбом и тражили заштиту у складу са одредбама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Оцењујући да је веома корисно свако залагање за што шири приступ јавности информацијама о раду органа власти, а поготово кад долази од стране струковних организација новинара, Повереник за информације је представницима НУНС-а дао гаранције да ће по њиховом захтеву донети одлуку у законском року.


Збирни месечни статистички
подаци 
у области доступности
информацијама 
и заштите података о личности

на дан 31.8.2020.
У ПРОЦЕДУРИ: 3.232
ОБРАЂЕНО: 93.288

Опширније...
 Портал отворених података