ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић окончао је посету Словенији. У току дводневног боравка Повереник је имао одвојене разговоре са Наташом Пирц Мусар, Повереником за информације Републике Словеније, Романом Репом, државним секретаром за јавну администрацију, Војком Косом, директором Дирекције за заштиту и класификацију информација и Јернејом Ровшеком, замеником Омбудсмана за људска права Словеније, и њиховим сарадницима.

Повереник је посетио и адвокатску фирму „Авбрехт, Зајц и партнери“, специјализовану за заштиту слободе и права.    

Повереник је посету Словенији оценио као веома корисну и тим поводом изјавио:

„У крајње пријатељској атмосфери био сам у могућности да се упознам са словеначким резултатима и плановима на пољу остваривања слободног приступа информацијама. Задовољан сам што смо договорили сталну комуникацију и размену искустава. Имајући у виду, по општој оцени, одличне резултате које је Словенија постигла у процесу транзиције, верујем да многа њихова искуства и за нас могу бити веома корисна.

И словеначко искуство потврђује да добри резултати у примени закона у највећој мери зависе од две ствари. Прво, од што брже промене превазиђеног менталитета, у друштву уопште, а у органима власти посебно, и друго, од стварне решености извршне власти да дâ подршку примени закона.

Код нас је, у вези са првим проблемом, урађено нешто, али недовољно, а у вези са другим, није урађено готово ништа. Организовање и спровођење квалитетне екстезивне кампање која ће, пре свега запосленим у органима власти, дати потребна знања, остаје зато један од најважнијих задатака за одговорне, пре свега Владу Србије. Исто то, у још већој мери, важи и за активирање механизама надзора, прекршајне одговорности и извршења одлука Повереника.

Без обезбеђења ових елементарних претпоставки доћи ће у питање и оно што је до сада остварено на плану примене закона.“