Читај ми

Данас је у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обележен Дан заштите података о личности.

У свечаној сали Клуба посланика уз поштовање прописаних превентивних мера, због пандемије изазване вирусом SARS-CoV-2, присуствовали су само говорници и представници одређеног броја највиших државних институција, док су сви остали заинтересовани могли да прате догађај уживо путем званичног Youtube канала Повереника.

Говорници су били: г. Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности; њ.е. Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији;; њ.е. Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС у Србији; г.Тобиас Флесенкемпер шеф Мисије Савета Европе у Београду и г. Мајк де ла Роса, директор Мисије УСАИД у Србији.

Повереник је изјавио да се ове године прославља 40 година од када је отворена за потпис Конвенција о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података, први правно обавезујући међународни уговор у овој области. Такође, пре десет година први пут је Дан заштите података о личности обележен у Републици Србији. Нажалост, ове године  јубилеј се обележава у специфичним околностима услед пандемије. У 2020. години са изазовима које је донела пандемија, посебно је видљив значај заштите података о личности, те је исказано надање да ће се ускоро приступити и изменама Стратегије заштите података о личности из 2010. године. Г. Мариновић се захвалио ЕУ и међународним организацијама на подршци коју пружају независним институцијама у Републици Србији.

Помоћник генералног секретара Златко Петровић представио је публикацију Повереника број VI „Заштита података о личности: Ставови и мишљења Повереника“, која је од данас доступна на сајту Повереника у делу Публикације.

Снимак догађаја може се погледати на званичном Youtube каналу Повереника 

 .


 Портал отворених података

Збирни месечни статистички

подаци у области доступности

информацијама и заштите

података о личности

на дан 28.2.2021.

У ПРОЦЕДУРИ: 3.405

ОБРАЂЕНО: 97.105

Опширније...