ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја учествовао је у раду Конференције „Примена Закона о слободном приступу информацијама - годину и по дана после“, коју је организовала Коалиција НВО за слободу приступа информацијама у координацији Фонда за отворено друштво и уз подршку Европске агенције за реконструкцију и Савета Европе.     

На конференцији су, поред представника организатора, учествовали бројни домаћи и страни експерти.

Повереник Родољуб Шабић говорио је о оствареним резултатима и проблемима у примени Закона. Повереник је подсетио на то да су неки проблеми, као недовољан ниво обучености људи у органима власти, непостојање система надзора, одсуство одговорности за прекршиоце Закона, непостојање механизма за принудно извршење одлука Повереника и одсуство потребних комплементарних закона, већ хронични.

Повереник Родољуб Шабић је, поред осталог, нагласио следеће:

„Наведени проблеми су велики и бројни, и као такви су озбиљан разлог за бригу онох који желе успешну примену овог Закона. Али, још већи разлог за бригу видим у чињеници да се ради о проблемима који су одавно уочени, на које сам и сам више пута и формално указивао, а да, и поред тога, Влада и надлежна министарства, одговорна за њихово решавање, ни након толико времена, нису предузела готово ништа.“