ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Troms konferencijaДанас је у Палати Србије, у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Канцеларије Савета Европе у Београду, одржана свечана конференција поводом Конвенције Савета Европе о приступу службеним документима (ЦЕТС бр. 205), познатој под називом Тромсо конвенција, са освртом на тренутну ситуацију у Србији.

„Тромсо конвенција је први и најважнији међународни документ који је донео Савет Европе, а односи се на приступ информацијама од јавног значаја у поседу органа власти. Иако важећи Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја садржи одредбе које дају већа овлашћења у остваривању овог права, неопходно је да се учини још и тај један корак да Република Србија ратификује и Тромсо конвенцију, као најзначајнији документ који уређује ову област“, нагласио је повереник Милан Мариновић.

“Транспарентност институција државе је кључна карактеристика доброг управљања и показује да ли је друштво заиста демократско и плуралистичко. Право на приступ службеним документима је такође је од суштинског значаја за развој људи и остваривање основних људских права. Тиме се јача легитимитет институција државе у очима јавности и гради поверење грађана у њих“, изјавио је овим поводом Тобиас Флесенкемпер, шеф Мисије Савета Европе у Београду.

Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије, je истакла да су одредбе о остваривању права јавности да зна у поменутој Конвенцији, садржане и у одредбама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Тим поводом, указала је на то да од данас почиње јавна расправа поводом Нацрта измена и допуна закона, којим се предлаже шири круг органа, обвезника овог закона. То је Конвенцијом предвиђено као опциона могућност, док држава Србија изменама и допунама закона прописује то као обавезу.