Читај ми

 

Данас је у Шапцу Повереник за информације од јавног значаја разговарао са матурантима шабачких средњих школа и њиховим професорима грађанског васпитања о Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја. Разговарано је о правима које закон јемчи, о процедури за њихово остваривање и досадашњим искуствима у пракси.     

Обраћајући се ученицима Повереник Родољуб Шабић је, поред осталог, рекао:

„Окончање процеса транзиције је задатак за генерацију која управо долази. Ви, данашњи матуранти, сте ти који треба да успешно завршите процес претварања ауторитарног и затвореног у демократско, отворено, економски ефикасно друштво.

Да бисте то могли треба да будете грађани, а не поданици, слободни људи, а не послушници. Треба да знате права која су вам зајамчена домаћим и међународним правним документима. Треба да знате како да користите та права. Коначно, треба да будете свесни да та права могу бити моћно средство у борби против манипулисања, дезинформисања, злоупотреба и корупције.

Верујем да ћете бити на нивоу задатка који вас очекује, јер и у досадашњој пракси Повереника иза неких, можда најсликовитијих, примера ефикасног коришћења права на слободан приступ информацијама стајали су млади, чак веома млади људи.“


Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 31.12.2019. У ПРОЦЕДУРИ: 3.325 ОБРАЂЕНО: 86.696

Опширније...
 Портал отворених података