Читај ми

 

Повереник за информације од јавног значаја је данас боравио у Брусу. На јавној трибини о Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја Повереник је са грађанима и представницима локалних власти, медија и НВО разговарао о проблемима и резултатима о примени Закона.   

Повереник Родољуб Шабић је посебно нагласио антикорупцијски значај  јавности и, поред осталог, изјавио:

„Морамо успоставити однос у коме је, као у свим демократским земљама, нормално да, у начелу, све што власт ради буде доступно јавности, дакле доступно очима бирача и пореских обвезника.

Овај принцип треба да важи у односу на све поступке власти, а у нашој конкретној ситуацији нарочито у односу на располагање материјалним и финансијским средствима.

Не смемо се мирити са чињеницом да се, кад је корупција у питању, котирамо неславно високо на међународним листама са оценама сличним оним који добијају нпр. Танзанија, Еритреја или Папуа Нова Гвинеја.

Корупција је дефинитивно једна од највећих опасности с којом се суочавамо, па је зато сваки захтев за подизање степена јавности, односно за слободан приступ информацијама о располагању јавним средствима, оправдан.“


Збирни месечни статистички подаци

у области доступности информацијама

и заштите података о личности

на дан 31.5.2020.

У ПРОЦЕДУРИ: 3.337

ОБРАЂЕНО: 90.777

Опширније...
 Портал отворених података