ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Читај ми

"За разлику од дигитализације која је, без обзира на веома висок ниво употребе савремених технологија а посебно снажних софтвера који је подржавају, ипак под, како се чини, довољном контролом и утицајем људског фактора, вештачка интелигенција би, уколико се правилно не контролише, могла да се отргне контроли, што би могло проузроковати веома тешке последице. У сваком случају, увођење нових технологија у обраду података о личности, дигитализација и коришћење вештачке интелигенције не смеју бити на штету остварења људских права и једнакости међу људима.“, рекао је данас Повереник Милан Мариновић у уводном излагању поводом обележавања Дана заштите података о личности који се одржао у Привредној Комори Србије.

На скупу је истакнуто да је зато једна од примарних циљева институције Повереника едукација грађана и оних који обрађују наше податке. Да је институција поред бројних обука, панела, округлих столова и студентских пракси желела да и најмлађима укаже шта су подаци о личности, на који начин могу бити злоупотребљени и коме могу да се обрате за помоћ. Додао је да су они најугроженији ученици основних школа јер проводе највише времена на друштвеним мрежама и популарним дигиталним платформама. Зато је припремљена Брошура под називом „Подаци о личности су наше благо, како их можемо заштитити?“, аутора Драгана Илића, уз помоћ програма „Нова писменост“, који заједнички реализују Америчка агенција за међународни развој (USAID) и организација Propulsion.

"Наша истраживања показују да скоро 40% деце од 12 до 18 година не зна да заштити своје податке на интернету. Питање је и да ли у потпуности разумеју ризике и последице дељења својих личних података на мрежи? Због тога је кључно да деца од малих ногу уче о заштити података. Њиховом едукацијом у овом домену осигуравамо да се безбедно и одговорно крећу у дигиталном свету. Позивам родитеље, наставнике и све који раде са најмлађима да их подрже да прочитају и разумеју брошуру и помогну им у примени знања у свакодневном животу”, изјавио је Дарко Соковић руководећи партнер у организацији Propulsion.

Током обележавања Дана заштите података о личности заменица Повереника Сања Унковић представила је најновију публикацију број 8. под називом „Заштита података о личности: Ставови, мишљења и пракса Повереника“.

На данашњем обележавању Дана заштите података о личности учествовали су шеф Делегације ЕУ у Србији њ.е. Емануеле Жиофре, шеф Мисије ОЕБС у Србији њ.е. Јан Брату, заменица шефа Канцеларије Савета Европе у Београду  Надиа Ћук и директорка Мисије УСАИД у Србији Брук Ајшам. Они су у уводним излагањима указали на праксу у земљама Европске Уније, као и на подршку коју пружају Републици Србију и институцији Повереника у овој области.

На крају Повереник се осврнуо и на надлежност из права на приступ информацијама од јавног значаја и подсетио органе власти да сутра, 31.јануара 2023. године истиче обавеза достављања годишњих извештаја Поверенику, путем Портала за достављање годишњих извештаја органа власти, на веб адреси: https://izvestaji.poverenik.rs.

Снимак догађаја може се погледати на званичном YouTube каналу Повереника.

 

slika za saopštenje

brosura i publikacija rupena