ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Читај ми

20. новембар 2023. године

Децо, ви данас одрастате у свету где технологија чини неизоставан део вашег свакодневног живота. Интернет, друштвене мреже и паметни уређаји пружају вам много предности, попут забаве или учења, али исто тако носе и ризике, посебно по питању приватности.

Наравно да нове технологије треба користити, али треба бити опрезан и одговоран. Врло често нисте свесни колико се података о личности дели путем друштвених мрежа или игара на интернету. Увек добро размислите које ћете податке да поделите онлајн, или које ћете информације дати или чему све одобрити приступ нпр. приликом отварања налога на некој друштвеној мрежи или приликом преузимања неке апликације или игрице. Избегавајте објављивање података попут имена и презимена, адресе, телефонског броја или личних детаља који би могли бити искоришћени у сврхе које никако не желите (као што исто заправо не бисте рекли непознатој особи коју сретнете на улици).

Размислите пре објављивања или дељења фотографија или видео записа, и то, како својих, тако и вама блиских и драгих особа, чланова породице, другова и другарица и сл. Фотографије и видео записи могу открити много информација о вама (нпр. локацију на којој живите, у коју школу идете, у који парк или кафић одлазите и сл.), па је важно да будете опрезни с њиховим дељењем. Да ли бисте неку своју фотографију коју сте окачили на вашем налогу на друштвеној мрежи, окачили нпр. у холу школе или на билборду на улици да је сви виде? А интернет је много шири, није ограничен на школу, улицу, град…

На време мислите о томе ко ће све моћи да види ваше објаве које садрже податке о личности, тј. да ли сте обезбедили да садржаје које делите могу да виде само они којима сте ви то омогућили или су доступни ширем кругу људи, као и да ли сте сам налог обезбедили довољно јаком шифром која неће моћи лако да се открије (нпр. датум рођења, име неког блиског, име кућног љубимца и сл.).

Такође, да ли желите да ваше шале које размењујете са друговима, спремање за излазак, забележен тренутак у ком се глупирате сами или са друговима, другарицама... виде родитељи ваших другова, ваши наставници  и сл, а једнога дана можда и неко други до чијег мишљења ће вам бити јако стало, као и да ли ћете тиме повредити још нечију приватност и то без његовог пристанка.

Дељењем информација о себи можете бити изложени разним проблемима, јер може доћи и до злоупотребе ваших података од стране оних који немају баш најбоље намере, па и довођења у озбиљну опасност или изложеност коментарима злонамерних људи.

Увек имајте на уму да оно што се једном објави на интернету може остати тамо заувек. Покушајте да схватите да неке објаве могу да имају дугорочне последице на вашу будућност.

Разговарајте с родитељима, старијом браћом, сестрама, или са неком другом старијом особом из свог окружења у коју имате поверења, о сигурности на интернету. Понекад могу имати корисне савете који вам могу помоћи.

Погледајте и брошуру “Подаци о личности су наше благо, како их можемо заштитити?” која је објављена на интернет страници Повереника.

Као друштво, имамо одговорност да обезбедимо сигурно окружење за раст и развој деце. То укључује и правилну заштиту њихове приватности. Развијање свести о важности заштите приватности деце треба бити континуирани процес који укључује децу, родитеље, школе, технолошке компаније и друштво у целини.

 

Повереник Милан Мариновић и његова Стручна служба желе вам срећан Светски дан детета.

 

Dan dece 2023