ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИlogo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ

Читај ми

DZPL_jan_2024.jpg

 „Разни органи и организације из целог света које се баве заштитом података о личности морају се међусобно повезати како би се поставиле чврсте границе, не да би спутавали технолошки развој већ да злоупотребу и ризике сведемо на минимум, односно да буду под строгом контролом и поштовањем људског права а посебно права на приватност и и права на заштиту података о личности. Кључно питање у време развоја модерних технологија није како контролисати вештачку интелигенцију већ како контролисати лице које управља вештачком интелигенцијом.“ изјавио је Повереник Милан Мариновић у уводном излагању приликом обележавања Дана заштите података о личности који се одржао данас у Привредној комори Србије.

Представници страних делегација у Србији гђа Пламена Халачева заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, гђа Каролајна Хидеа заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији, г. Тод Ендруз вршилац функције директора Мисије УСАИД-а у Србији, указали су на то да би се ризици које носи дигитализација и употреба вештачке интелигенције свели на минимум, потребно је да се поред усвојене Стратегије о заштити података о личности ускладе и сви остали прописи са Законом о заштити података о личности. Осврт на стање из области заштите података о личности у региону, дао је директор Агенције за заштиту личних података у Босни и Херцеговини  г. Драгољуб Рељић који је као пример регионалне сарадње истакао да су се у изради новог законског решења угледали на искуство Србије и нашег Закона о заштити података о личности.

По први пут додељена су признања за посебан допринос заштити података о личности у Републици Србији. Бројни су разлози због којих су ове институције овогодишњи добитници признања, навешћемо неке од њих.

Мисији ОЕБС-а у Србији  уз чију помоћ смо урадили прву медијску кампању, едукативне спотове, истраживања јавног мњења из ове области и израду Анализе усклађености прописа са заштитом података о личности. Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД) за дугогодишњу сарадњу, за организовање онлајн обука, изради логоа Повереника,  изради промотивних филмова и туторијала. Немачкој организацији за међународну сарадњу (ГИЗ) за организацију округлих столова и обука за припаднике локалне самоуправе, међународних конференција, публикацији посвећеној заштити података о личности у радним односима. Факултету безбедности Универзитета у Београду који је увео кратак програм студија у образовни систем Србије, сада већ четврте генерације студената. Фондацији Propulsion Фонд који су помогли да допремо до најмлађе популације-деце, израдом видеа и промотивне брошуре Подаци о личности су наше благо, како их можемо заштитити?. Повереник Милан Мариновић уручио је захвалницу Привредној комори Србије за дугогодишњу сарадњу.

Заменица Повереника Сања Унковић нагласила је да је ово петнаеста јубиларна година од како је успостављен орган за заштиту података о личности у Републици Србији.  Истакла је важност размене искустава са другим органима кроз организовање међународних конференција, кроз студијска путовања и учешће у раду међународних тела. Приликом представљања најновије публикације број IX, нагласила је да ова публикација садржи по први пут и праксу Сектора за процесуирање прекршаја, са захтевима за покретање прекршајног поступка и издатим прекршајним налозима.

На крају је нагласила да је у 2023. години усвојена Стратегија за заштиту података о личности за период 2023-2030 и да очекујемо да ће ускоро бити усвојен и Акциони план који ће омогућити да наведена Стратегија заживи и да очекиване резултате.

Публикацију можете преузети у пдф издању овде.  

Галерију фотографија са догађаја можете погледати овде.

Снимак догађаја можете погледати на YouTube каналу Повереника: