COVID-19 и заштита података о личности

Заштита података о личности у време пандемије COVID-19

понедељак,9 март 2020 09:07

Повереник упозорава медије да не објављују податке о личности оболелих од корона вируса

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности апелује на средства јавног информисања да се уздрже од објављивања података о лицима која су инфицирана корона вирусом.

У последњих неколико дана учестале су сензационалистичке вести о држављанима Републике Србије који су заражени, при чему се објављују информације о тим лицима које њихов идентитет чине одређеним или одредивим.

Поред чињенице да је овакво објављивање података директно супротно Закону о јавном информисању и медијима, Повереник напомиње да су подаци о здравственом стању посебна врста података о личности, чија обрада је веома рестриктивна.

Објављивањем таквих информација овим грађанима, поред нарушеног здравља, угрожава се приватност и достојанство.

https://bit.ly/2yDxnnn

Како је пандемија COVID19 утицала на приватност и заштиту података о личности, у неколико текстова Новосадске новинарске школе о анализи мера уведених за време ванредног стања, о медијској искључености маргинализованих група, о зачараном кругу опасних дезинформација и др. https://bit.ly/2M7c3Ko 

Препознајући COVID19 као глобални изазов, Global Privacy Assembly (GPA) је основала Радну групу COVID19 с циљем да прати примену мера заштите јавног здравља које се спроводе широм света током пандемије COVID19 и разматра да ли те мере и колико отежавају или онемогућавају поштовање заштите података о личности грађана и њихове приватности.

Учешће у овој радној групи је узело више од 30 организација из свих глобалних региона, како би свеобухватно истражили предметну проблематику и изнашли реални баланс између подршке спровођењу потребних мера која су функцији борбе против пандемије и поштовања заштите података о личности грађана и њихове приватности.

GPA је на своjoj интернет страници креирала посебну секцију са вестима из области заштите података о личности у време трајања пандемије COVID19, под називом GPA COVID-19 Response Repository ;Циљ успостављања ове секције је не само континуирано информисање о овој материји, него и размена знања, презентација студија случаја, давање смерница и алата за рад и поступање, као и пружање друге подршке члановима GPA.

Више детаља можете наћи на https://globalprivacyassembly.org/global-privacy-assembly-launches-covid-19-taskforce/  

Укинуто је ванредно стање на територији Републике Србије

Народна скупштина Републике Србије, на Другој седници за време ванредног стања, одржаној 6. маја 2020. године, донела је Одлуку о укидању ванредног стања (даље: Одлука), која је објављена у "Службеном гласнику РС", број 65/2020. Одлука је ступила на снагу даном објављивања, односно 6. маја 2020. године.

Одлуком је укинуто ванредно стање на територији Републике Србије, проглашено 15. марта 2020. године.

Донет је Закон о важењу уредаба које је Влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања

Народна скупштина Републике Србије, на Другој седници за време ванредног стања, одржаној 6. маја 2020. године, донела је Закон о важењу уредаба које је Влада уз супотпис председника Републике Србије донела за време ванредног стања и које је Народна скупштина потврдила (даље: Закон), који је објављен у "Службеном гласнику РС", број 65/2020. Закон је ступио на снагу 6. маја 2020. године.

#COVID_RS Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Милан Мариновић, поздравља заједничко саопштење „Обавеза документовања не престаје у кризи, него постаје још значајнија“, које су 4 маја 2020. године потписали Међународна конференција повереника за информације (ICIC), у чијем раду учествује Повереник, Међународни савет архивиста (ICA), UNESCО и још неколико других организација.

У предметном саопштењу, ICIC, ICA, UNESCО и други позивају органе власти, пословни сектор и истраживачку заједницу широм света, да документују одлуке које су донели и трансакције које су остварили за време трајања пандемије COVID-19, као корисне за данашње време и за будућност.

Искуство нас учи да је сачувана документација која је настала током других пандемија, нпр. „Шпанског грипа“ (1918), била од велике користи за савладавање проблема и недаћа у наредним, сличним ситуацијама. У том смислу, грађа настала током пандемије вируса COVID-19 биће од велике користи у даљем изучавању пандемије у циљу благовременог предузимања потребних мера.

https://www.informationcommissioners.org/icic-signs-joint-statement-on-the-duty-to-document-decisions-and-transactions-now-and-for-the-futurе

Још чланака...

Збирни месечни статистички подаци
у 
области доступности информацијама
и заштите података о личности
на дан 31.5.2020.

У ПРОЦЕДУРИ: 3.337
ОБРАЂЕНО: 90.777

Опширније...
 Портал отворених података