ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поднео је Вишем јавном тужилаштву у Београду (Посебном одељењу за борбу против високотехнолошког криминала) кривичну пријаву против НН службеног лица у општини Пожега, због постојања основане сумње да је почињено кривично дело "Неовлашћено прикупљање личних података" из члана 146. став 3 КЗС.

Претходно је Повереник, поводом пријаве Иницијативног одбора "Протести у Пожеги", као и појединачних пријава неких грађана, покренуо поступак надзора над применом Закона о заштити података о личности, према Центру за социјални рад Пожега, Спортско-културном центру Пожега, (односно Културном центру Пожега у ликвидацији) и потом према општини Пожега.

Информације добијене у поступку надзора према два наведена центра, указују на то да су лични подаци грађана достављани општини Пожега на захтев из општине. Ти подаци, међу којима и они законом предвиђени као нарочито осетљиви, подаци о социјалној и материјалној обезбеђености, новчаној помоћи и сл., су касније учињени доступним неограниченом кругу лица, тако што су објављивани на Фејсбук страници "Глас Пожега".

Општина Пожега, у поступку надзора према њој, није одговорила на питања по ком правном основу и у коју сврху врши прикупљање и обраду ових личних података, као и да ли их је и на који начин она учинила доступним за објављивање на Фејсбук страници "Глас Пожега". Није то учинила ни након поновљеног захтева Повереника, због чега ће против председника општине бити поднет захтев за покретање прекршајног поступка.

Повереник оцењује да су и ова дешавања у Пожеги још једна крајње забрињавајућа илустрација односа државе према праву грађана на заштиту података о личности. Посебно је забрињавајуће то што се све чешће суочавамо, не само са потпуним неразумевањем и потцењивањем права грађана на приватност, него и са очигледном спремношћу да се то право дрско и безочно крши и то од стране оних чија је обавеза да га штите, власти, и то у најразличитије сврхе, укључујући и обрачуне са политичким неистомишљеницима.

Повереник још једном, по ко зна који пут, указује на то да је досадашње реаговање надлежних за кривично гоњење оваквих појава, неадекватно и да објективне околности и минимум коректног односа према правима грађана захтевају да се тај однос потпуно промени.