ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности оцењује да је јучерашње саопштење Министарства одбране, поводом решења којим је Повереник забранио Министарству да врши обраду података из приватних инфо-комуникационих уређаја без налога суда, потпуно неодговоран покушај дезинформисања јавности.

У поступку надзора који Повереник спроводи, Министарство је испољило забрањавајући дилентатизам, непознавање права и аљкавост, али више од тога брине спремност Министарства да пласира неистине, а поготово бесмислене инсинуације о "политичком деловању" и "пристрасности" Повереника будући да Повереник, за разлику од Министарства, поступа стриктно по закону.

Чињенице су следеће:

-Поступак надзора Повереник је покренуо 21.3.2018. поводом представке Војног синдиката у којој је указано на то да је министар одбране издао наредбу да запослени у Војсци и Министарству потпишу "сагласност" да подаци из њихових приватних телефона могу бити предмет обраде. Повереник је тада од Министарства затражио да се изјасни о правном основу и другим релеватним питањима и да достави релевантне документе, а нарочито спорну наредбу министра. У остављеном року Министарство то није учинило, а последњег дана рока Поверенику је достављен допис ВБА који је, најблаже речено, био чудан и практично неразумљив, и он без тражених докумената.

            Повереник је након тога 3.4.2018. Министарству упутио Упозорење на неправилности и обавезао га да се изјасни о мерама које ће предузети за њихово отклањање. Истом приликом, Поверенилк је од Министарства поново затражио да достави одговоре на питања из иницијалног акта од 21.3.2018. као и тражену релевантну документацију. Повереник је у пропратном акту објаснио да ВБА представља посебан орган управе у саставу Министарства, да има статус посебног правног лица, а да је поступак надзора покренут према Министарству, те да је неопходно разликовати наделжности, посебно имајући у виду потенцијалну одговорност за непоступање.

            Након тога, на тражење ВБА од 18.4.2018. одржан је 20.4.2018. састанак у просторијама Повереника. Том приликом је констатовано да је неопходно да Министарство као државни орган, а не ВБА достави одговор на Упозорење као и одговоре на сва питања из иницијалног акта Повереника и релевантну документацију која је тражена. Истом приликом је констатовано да је грешком запослених у ВБА претходно достављен непотпун одговор (изостављене или изгубљене странице!) због чега је и био потпуно нејасан, а који пропуст Повереник није могао констатовати јер странице акта чак нису биле ни нумерисане. О наведеном је сачињена службена белешка која је достављена учесницима састанака и на коју није било примедби.

            И поред наведеног, Министарство није доставило никакав акт односно изјашњење, ни у вези са иницијалним захтевом ни у вези са Упозорењем, па је Повереник 17.5.2018. донео Решење којим је забранио обраду личних података. То Решење је уручено Министарству пре 2 дана, за шта постоје докази, а Повереник се јавности обратио јуче, па је, дакле, очигледно неистина и тврдња да се медијима обратио пре него Министарству.

Збирни месечни
статистички подаци
на дан 29.2.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.491
ОБРАЂЕНО: 151.189

Опширније...