Читај ми

Председник Народне скупштине Републике Србије заказао је за 8. март прву и другу седницу редовног заседања Народне скупштине. У дневни ред ових седница није уврштено давање сагласности на акте о оснивању и организацији службе Повереника за информације од јавног значаја. Тим поводом Повереник Родољуб Шабић дао је следећу изјаву:

«Оваквим поступком председника Скупштине још једном је, на неодређено време одложено обезбеђење бар једне од најосновнијих претпоставки за примену Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Акте о оснивању службе донео сам средним јануара и доставио их на сагласност Народној скупштини. У међувремену два надлежна скупштинска одбора, Административни одбор и Одбор за информисање подржали су акте Повереника. Одбор за информисање тражио је да Народна скупштина на првој седници да сагласност. Утолико је теже схватљив поступак председника Скупштине.

Прошло је више од 4 месеца од усвајања Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја а да нису створене ни елементарне претпоставке за његову примену. Зато одговорни не треба да се изненаде ако јавност дође до закључка да је на делу, било у форми подсвесне пасивне резистенције, било у форми свесне опструкције, отпор примени новог Закона.«


Збирни месечни статистички

подаци у области доступности

информацијама и заштите

података о личности

на дан 30.11.2020.

У ПРОЦЕДУРИ: 3.115

ОБРАЂЕНО: 95.482

Опширније...
 Портал отворених података