ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Грађани, медији и невладине организације обраћају се Поверенику за информације од јавног значаја указујући на то да им неки органи власти не омогућавају приступ информацијама од јавног значаја позивајући се притом на то да Повереник за инфомације од јавног значаја није донео упутство предвиђено законом.        

Тим поводом Повереник Родољуб Шабић дао је изјаву следеће садржине:

''Према Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја свако има право да му буде саопштено да ли орган власти поседује одређену информацију од јавног значаја, има право да му се омогући увид у документ у коме је информација садржана и има право да добије копију тог документа.

Ова права могу бити ограничена само када је то, у демократском друштву, неопходно и само у случајевима изричито предвиђеним законом. Ниједна одредба закона не сме се тумачити тако да, осим у наведеним случајевима, право грађана ограничава.

Нити закон предвиђа, нити је органима власти потребно посебно упутство за извршавање највећег броја обавеза које закон ставља пред њих, ради остваривања права грађана.

Закон предвиђа да Повереник издаје упутство за објављивање информатора који ће сваки државни орган израђивати најмање једном годишње и који ће садржавати основне податке о раду. Повереник то упутство, јер је то у одсуству елементарних претпоставки за рад немогуће, још није донео. Међутим, јасно је да то не сме бити и није никаква сметња за то да се удовољи конкретним, у складу са законом поднетим захтевима грађана.

С тим у вези подсећам да непоступање одговорних по одредбама Закона о слободном приступу информацијама представља кршење права грађана и прекршај за који закон предвиђа новчану казну до 50.000 динара."

Збирни месечни
статистички подаци
на дан 29.2.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.491
ОБРАЂЕНО: 151.189

Опширније...