ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Slobodan-pristup-informacijama Izvod-iz-prakse-PoverenikaПубликација садржи избор одлука Повереника током седам година рада Службе. Од више хиљада одлука изабран је релативно мали број карактеристичних које изражавају релевантне ставове Повереника у односу на мање-више сва отворена правна питања и ситуације које су се у примени Закона појављивале.

УВОДНА РЕЧ

„Народна скупштина Републике Србије изабрала је, први пут, Повереника за информације од јавног значаја 22. децембра 2004. године. Међутим, стицајем разних тешко схватљивих околности и бирократских пропуста било је потребно да протекне више од пола године да би овај орган и фактички могао да почне да ради оно што је његов основни посао – да одлучује по жалбама грађана, новинара, медија и других због ускраћивања права на слободан приступ информацијама.

Тек 1. јула 2005. године Служба Повереника је фактички почела да ради. Ових дана навршило се тачно седам година, цели један мандат повереника, од тада. Била је то пригодна прилика за објављивање првог издања публикације која садржи ставове Повереника изражене у одлукама које је доносио штитећи право утврђено Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Од више хиљада одлука изабран је релативно мали број карактеристичних. Те одлуке изражавају релевантне ставове Повереника у односу на мање-више сва отворена правна питања и ситуације које су се у примени Закона појављивале. Стога верујем да публикација може бити интересантно штиво за многе.

Разуме се, било би посебно добро ако би публикација привукла пажњу људи који у различитим органима власти примењују Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја, јер им може користити у отклањању дилема са којима се у примени закона суочавају.

Ако буде тако, публикација ће на најбољи начин послужити својој основној сврси – бољем разумевању закона, мањем броју неспоразума на релацији власт–јавност и смањењу веома великог броја жалби које се подносе Поверенику".

Родољуб Шабић, с. р.

Повереник за информације од јавног значаја

и заштиту података о личности

pdfСлободан приступ информацијама: Извод из праксе Повереника