ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

У складу са обавезама из Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Сл. гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09, 36/10 и 105/21), Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности на својој интернет страници www.poverenik.rs пустио је у рад Jединствени информациони систем информатора о раду. На основу истог закона, у овом систему се информатор израђује у електронском и машински читљивом облику, у складу са Упутством за израду и објављивање информатора о раду органа јавне власти („Сл. гласник РС“, број 10/22). Повереник је у овом информационом систему сачинио и објавио сопствени информатор о раду.

Повереник подсећа све органе јавне власти, који имају обавезу израђивања информатора о свом раду, прописану у члану 39. истог закона, да је потребно да се у Јединственом информационом систему региструју и израде своје информаторе о раду, као и да законски рок за извршење ове обавезе истиче 16.11.2022. године. У складу са законом, орган власти редовно врши проверу тачности и потпуности података објављених у информатору и, најкасније 30 дана од настанка промене, ажурира информатор вршењем одговарајућих промена.

У случају да орган јавне власти пропусти да изради и ажурира информатор о свом раду, у складу са одредбама овог закона, Повереник је овлашћен да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка. Ово овлашћење Повереник ће примењивати, у складу са законом, почев од 17.11.2022. године.