ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Београд, 4. јул 2023.

Јавно представљање истраживања „Перцепција грађана о заштити података о личности“ које је спровела агенција Кантар Србија / TMG Insights током априла и маја ове године, било је одржано данас, бројним представницима органа јавне власти, невладином сектору и новинарима у хотелу Мона Плаза у Београду.

Повереник Милан Мариновић у свом уводном обраћању је истакао да резултати истраживања показују да је скоро половина грађана упозната са радом институције Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, а да већина има позитиван став према овој институцији и сматра да она може да им обезбеди заштиту података о личности. Такође, подсетио је на резултате првог таласа истраживања јавног мњења које је у урађено 2020. године, као и на спроведену медијску кампању под називом „Нека остане лично.“.

Шеф секције за добру управу Мисије ОЕБС-а у Србији, Агнес Боденс је изјавила да је право на приватност суштинско људско право које је значајније него икад и да ће ОЕБС наставити да пружа подршку Поверенику у даљем подизању свести  грађана о заштити података о личности. 

Резултати истраживања показују да већина грађана Србије (60%) примећује да се у последњих годину дана више говори о заштити података о личности. Грађане највише занима ко може да им тражи податке о личности, коме могу да се обрате у случају злоупотребе, каква су им права и шта све представља угрожавање података о личности.

Повереник је на крају навео да су оваква истраживања потребна јер је то добар начин да се направи пресек стања те да треба размишљати и у правцу истраживања по посебним циљним групама. Такође, нагласио је да се крећемо у добром правцу и изразио очекивање да ће ОЕБС у догледно време подржати спровођење нових истраживања и кампања у циљу подизања свести јавности о заштити података о личности. Указао је и на чињеницу да бројке из истраживања потврђују да поверење грађана у институцију Повереника расте и апеловао је на опрез код грађана када дају своје податке о личности другима.

Оба истраживања јавног мњења (прво из 2020, друго из 2023.), као и јавна кампања „Нека остане лично.“ (2022) су спроведена у сарадњи  Мисије ОЕБС-а у Србији и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у оквиру вишегодишњег пројекта Мисије  „Консолидовање процеса демократизације у сектору безбедности у Србији”, који финансира Влада Шведске.

Овде можете преузети комплетну верзију извештаја : Перцепција грађана о заштити података о личности 2023.

 

OEBS Poverenik