ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

У периоду од 17. до 20. октобра, Мисија ОЕБС-а у Србији организовала је студијску посету Шведској на тему заштите података о личности. Десет представника канцеларије Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и пет представника Министарства унутрашњих послова Републике Србије учествовало је у посети. Током посете, учесници су били у прилици да се ближе упознају са правним оквиром за заштиту података о личности у Шведској, као и спровођењем прописа у овој области. Организовани су састанци са представницима Управе за заштиту приватности Шведске (Swedish Authority for Privacy Protection – IMY), Полиције Шведске, Парламента Шведске, Управног суда у Стокхолму, као и представницима Амбасаде Републике Србије у Шведској.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић истакао је изузетан значај овог студијског путовања за будући рад Повереника и његове службе и за осмишљавање планова у спровођењу заштите података о личности у Републици Србији у будућности:

Упознавање са радом органа који се бави заштитом података о личности у Шведској, као и са поступањем шведске полиције приликом обраде података о личности, посебно као надлежног органа који врши обраду података о личности у посебне сврхе, у великој мери ће допринети лакшем решавању проблема у пракси Повереника.

Ова студијска посета не само да је у потпуности оправдала, па чак и превазишла очекивања која смо имали, већ и потврдила изузетан значај оваквог вида сарадње за поштовање људских права која штити Повереник.

Повереник изражава изузетну захвалност Мисији ОЕБС-а што је препознала значај и потребу Повереника за упознавањем са радом органа који се баве заштитом података о личности у Шведској, као чланици Европске уније, и што је организовала ово студијско путовање, у нади да ће оваквих студијских путовања бити и у будућности.

Посета је организована у оквиру пројекта Мисије ОЕБС-а под називом Консолидовање процеса демократизације у сектору безбедности у Републици Србији, уз финансијску подршку Владе Шведске.

 

Sweden 2023