ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Министарство унутрашњих послова (МУП) у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, покренуло је обуке за своје запослене. Планирано је да предавачи из Службе Повереника заједно са предавачем из МУП-а, одрже обуке у свим подручним полицијским управама у Републици Србији. Прва обука одржана је 4. априла 2024. године у полицијској управи Панчева, где су представници Службе Повереника Марко Милошевић и Александар Коцић Ранђеловић из Сектора за едукацију и сертификацију, заједно са представником МУП-а Драганом Обрадовићем, одржали обуку о обради података о личности у области унутрашњих послова.

Друга обука одржана је 10. априла 2024. године у полицијској управи Зрењанина и њу су одржали Александар Коцић Ранђеловић из Сектора за едукацију и сертификацију и представник МУП-а Драган Обрадовић.

Обуке су наишле на велико интересовање припадника МУП-а, што показује и број присутних полицијских старешина и полицијских службеника који су постављали конкретна питања на која су предавачи одговарали и трудили се да отклоне све нејасноће и недоумице, а нарочито у погледу сврхе обраде података о личности из области њиховог свакодневног оперативног рада.

Такође, обука из области заштите података о личности одржана је и 11. априла 2024. године у Националној академији за јавну управу (НАЈУ) где је Повереник Милан Мариновић одржао уводно предавање на отварању трећег циклуса Обуке лица за заштиту података о личности из органа власти. Повереник је упознао полазнике обуке са актуелним стањем у области заштите података о личности у Републици Србији, истакавши значај и улогу лица за заштиту података о личности и апелујући на органе власти и друге руковаоце који су дужни да одреде лице за заштиту података о личности да то што пре учине и о томе обавесте Повереника.

Обука је развијена у оквиру пројекта Светске банке „Услуге обуке службеника за заштиту података и подизање свести државних службеника у складу са ГДПР-ом, Законом о заштити података о личности и Републике Србије и Законом о информационој безбедности Републике Србије“, са циљем да се унапреди примена Закона о заштити података о личности и Закона о информационој безбедности.“

 

MUP NAJU