ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

 

Међународни дан права јавности да зна, 28. септембар, обележен је ове године низом активности у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и већем броју других места у Србији, у оквиру заједничке акције Повереника за информације од јавног значаја и УСАИД, АБА ЦЕЕЛИ, Мисије ОЕБС-а у Србији, Фонда за отворено друштво, Коалиције НВО за слободу приступа информацијама и НУНС-а.   

Централни скуп је одржан у Београду, у Медија центру, уз учешће великог броја представника медија, НВО, органа власти, као и чланова дипломатског кора. Скупу су се обратили: Денис Хубер, специјални представник Генералног секретара Савета Европе у Србији, Ханс Ола Урстад, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја , Надежда Гаће, председница НУНС-а и Немања Ненадић извршни директор Транспарентности Србија.

Том приликом, Повереник за информације Родољуб Шабић уручио је Радету Лазаревићу, председнику Вишег трговинског суда признање за посебан допринос остваривању слободе приступа информацијама које је жири доделио мрежи трговинских судова Србије, а Милану Марковићу, министру за државну управу и локалну самоуправу и Саши Радосављевићу, председнику општине Смедерево признања за допринос остваривању слободе приступа информацијама.

Жири, састављен од представника више невладиних организација и новинарских удружења (Фонда за отворено друштво, Транспарентност Србија, Центра за унапређење правних студија, НВО „Народни Парламент“, Иницијатива младих за људска права, НУНС), изабрао је добитнике признања између 15 органа власти који су претходно уврштени у најужу конкуренцију. То су: Врховни суд, Министарство здравља, Министарство финансија, Министарство за рад и социјалну политику, Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Народна банка РС, Републичка управа за јавне набавке, Извршно веће АП Војводине, Град Нови Сад, општине Смедерево, Шабац и Ваљево, Први и Пети општински суд у Београду и Виши трговински суд односно мрежа трговинских судова.

На свим скуповима подељена је велика количина пригодног материјала, летака, лифлета и водича кроз Закон о слободном приступу информацијама.

Поводом дана права јавности да зна, Повереник за информације је, у сарадњи са Службеним Гласником РС објавио и дистрибуирао ново издање Водича кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја у тиражу од 20.000 примерака.

Поводом доделе наведених признања, Повереник Родољуб Шабић је изјавио:

“Укупно гледано, имајући у виду целу структуру власти, напори и резултати, на квалитетној примени Закона о слободном приступу информацијама, нису на нивоу који је потребан и могућ. Услед тога пропуштамо шансу да остваримо квалитетније резултате у даљој демократизацији, у успостављању квалитетнијих односа у медијској сфери, а посебно у борби против нерада, злоупотреба, криминала и корупције. Зато примери органа власти који показују да се у њима слобода приступа информацијама доживљава не као наметнута обавеза већ као нормалан однос између власти и јавности у демократском друштву, заслужују признање.“

Збирни месечни 

статистички подаци 

на дан: 29.3.2024.

У ПРОЦЕДУРИ: 13.460

ОБРАЂЕНО: 153.085

Опширније...